Makrotalous

Leviääkö USA:n pankkirytinä Suomeen? – Finnvera: Rahoitusmarkkinoiden tilanne on huolestuttava

USA:n pankkien likviditeettivaikeudet saattavat heijastua Suomeenkin. On mahdollista, että Suomessa pankit vähentävät riskinottoa.

Rahoitusmarkkinat kuohuvat Silicon Valley Bankin romahdettua viranomaisten pelastettavaksi. Yhdysvalloissa eletään kriittisiä aikojan, kun kolme merkittävää amerikkalaispankkia on joutunut lopettamaan toimintansa. Kyseessä on Yhdysvaltain historian toiseksi pahin pankkikriisi.

Kaatuneet pankit ovat kryptoalan toimijoiden kumppanina toiminut Silvergate, kasvuyhtiöitä rahoittanut Silicon Valley Bank sekä Signature Bank, joka on USA:n keskeisistä kryptoalan toimijoista.

Yhdysvaltojen rahoitusvalvontaviranomaiset ovat päättäneet nopeasti tukitoimista, joiden avulla pyritään välttämään talletuskato pankeista.

USA:n keskuspankki Fedin, valtiovarainministeriön ja talletussuojarahasto FDIC:n johtajat sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että saatuaan suosituksen FDIC:n ja Fedin johtokunnilta ja kuultuaan presidenttiä, valtiovarainministeri Janet Yellen hyväksyi toimet, joiden avulla FDIC voi saattaa päätökseen Kaliforniassa sijaitsevan Silicon Valley Bankin kriisinratkaisun. Tässä ratkaisussa kaikki tallettajat saavat täyden talletussuojan.

SVB:n romahduksen syynä on se, että sen talletukset alkoivat vähentyä ja se joutui siksi myymään USA:n valtion velkakirjoja hankkiakseen likviditeettiä. Velkakirjat pankki joutui myymään roimasti tappiolla, koska korot olivat nousseet. Korkojen nousu tarkoittaa velkakirjojen markkina-arvon laskua.

SVB ei siis ole ainoa pankki, jolla on tämä ongelma. FDIC:n mukaan yhdysvaltalaisilla pankeilla oli vuoden 2022 lopussa 620 miljardin dollarin edestä realisoitumattomia tappioita – omaisuuseriä, joiden hinta on laskenut mutta joita ei ole vielä myyty.

FDIC on käynyt keskusteluja useamman pienen ja keskisuuren pankin kanssa niiden taloudellisesta tilanteesta, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Lähiviikkoina nähdään, millaisia heijastusvaikutuksia kansainvälisellä kuohunnalla on Suomen rahoitusmarkkinoihin.

Rahoitusmarkkinoiden tilanne on huolestuttava, arvioi valtion omistama yrityksille rahoitusta tarjoava Finnvera. Rahapoliittinen täyskäännös ja korkojen nopea nousu tuovat parhaillaan esille pinnan alla kyteneitä ongelmia. Silicon Valley Bank ei hallinnut korko- ja likviditeettiriskejään romahtaen nopeasti viranomaisten pelastettavaksi.

Pankin kaatuminen nostaa esiin laajemman kysymyksen koko rahoitus- ja talousjärjestelmän vakaudesta.

Viimeistään finanssikriisi osoitti, että rahoitusmarkkinoiden maantieteellisesti kaukaisillakin häiriöillä on tapana iskeä myös Suomeen voimalla, toteaa Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

”On mahdollista, että myös Suomessa pankit vähentävät riskinottoa ja tällä voisi olisi merkittävä vaikutus esimerkiksi suomalaisten pk-yritysten rahoituksen saatavuuteen. Seuraamme Finnverassa rahoitusmarkkinoiden tilannetta tarkasti ja olemme valmiina toimimaan nopeasti, mikäli suomalaisten yritysten rahoituksen turvaaminen sitä edellyttää”, sanoo Heinilä.

Finanssikriisin jälkeen pankkimaailman sääntelyä ja valvontaa kiristettiin eri puolilla maailmaa. Tästä huolimatta SVB:n talletuspako eteni hyvin perinteiseen tapaan ja samalla tuli selväksi, etteivät sääntely ja valvonta ole olleet Yhdysvalloissa rahoitustaseen riskien osalta riittäviä.

”Käsitykseni mukaan tilanne on Euroopassa parempi. Arvioin silti amerikkalaispankkien vaikeuksien heijastuvan nopeasti myös eurooppalaiseen keskusteluun pankkisääntelystä”, Heinilä ennustaa.

Heinilän mukaan lähiviikkoina on syytä seurata suomalaispankkien ottolainauksen kustannusten kehitystä.

”Mikäli pankkien riskinoton ja puskurien tasapainoon kiinnitetään kasvavaa huomioita, suomalaispankit ovat lähtökohtaisesti hyvässä asemassa.”

Kommentoi
Ylös
>