Yritysuutiset

Sampo aloitti omien osakkeidensa ostot

Finanssikonserni Sampo tyhjentää tasettaan omistajien eduksi.

Sampo kertoi viime viikolla aloittavansa ison omien osakkeidensa osto-ohjelman. Osto-ohjelmasta yhtiö kertoi loka-joulukuun tulosraportin yhteydessä ja se on osa Nordeasta saatujen ylimääräisten pääomien palauttamista omistajille.

Konsernin pääomien tehokasta käyttöä koskevan sitoumuksen ja vuoden 2022 tuloksen yhteydessä tiedotetun mukaisesti Sammon hallitus on päättänyt tänään 400 miljoonan euron suuruisen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman käynnistämisestä. Osto-ohjelma perustuu viime vuoden toukokuussa pidetyn varsinaisen yhtiökokouksen myöntämään valtuutukseen.

Osto-ohjelmassa Sammon A-osakkeiden hankintaan käytettävä kokonaissumma on korkeintaan 400 miljoonaa euroa ja osakkeita voidaan ostaa enintään 12,5 miljoonaa kappaletta, joka on noin 2,4 prosenttia kaikista Sammon osakkeista. Osakkeiden takaisinostot alkavat aikaisintaan 3. huhtikuuta ja päättyvät viimeistään 1 elokuuta. Mahdollisissa nopeutetuissa tarjousmenettelyissä tehtäviä omien osakkeiden takaisinostoja lukuun ottamatta omia osakkeita ei osteta 17.–19. toukokuuta sen varmistamiseksi, että takaisinostetuille osakkeille ei makseta tahattomasti osinkoja.

Omien osakkeiden hankinta alentaa yhtiön voitonjakokelpoisia varoja. Takaisinostetut osakkeet mitätöidään.

Osakkeet hankitaan eri pörssien julkisessa kaupankäynnissä. Julkisessa kaupankäynnissä hankittavien osakkeiden lisäksi Sampo voi tiettyjen ehtojen täyttyessä hankkia osakkeita nopeutetun tarjousmenettelyn kautta, jos sellaisia järjestetään.

Inderesin analyytikot Sauli Vilén ja Kasmer Mellas toteavat Inderesin aamukatsauksessa, että Sammolla on edelleen ylimääräistä pääomaa taseessaan noin kaksi euroa osaketta kohdin ja Mandatumin osittaisjakautumisen jälkeen summa saattaa hieman kohota tästä. Tällä hetkellä Sammon osakekurssi on noin 43,5 euroa.

Analyytikoiden mukaan Sammon taseen tyhjennys on tulossa hiljalleen päätökseen.

”Odotamme 2024 keväältä vielä 1e/osake lisäosinkoa sekä uutta noin 500 MEUR:n omien osakkeiden osto-ohjelmaa”, Vilén ja Mellas toteavat.

Pääomaa on kuitenkin vapautumassa lisää, jos yhtiön päätös osittaisjakautumisesta toteutuu.

Sampo ilmoitti maaliskuun lopulla, että konsernin hallitus on päättänyt ehdottaa Sammon osittaisjakautumista eriyttämällä Mandatumin Sampo-konsernista. Sammon mukaan vahinkovakuuttamiseen puhtaasti keskittyessään se arvioi voivansa kohentaa pääoman tuottoa markkinariskin pienentyessä.

Jakautumisen arvioitu täytäntöönpanopäivä olisi 1. lokakuuta tänä vuonna. Kaupankäynnin Mandatumin osakkeilla odotetaan alkavan mahdollisimman pian tämän jälkeen.

Sammon tulevat osingot perustuisivat vahinkovakuutusliiketoimintojen tuloksiin. Sammon osinkopolitiikkana on jakaa vakaata ja kestävällä tasolla olevaa perusosinkoa, joka kasvaa konsernin tuottojen mukaisesti. Osinkopolitiikan mukaan osingon kokonaismäärä on vähintään 70 prosenttia konsernin operatiivisesta tuloksesta.

Sammon hallitus on ehdottanut 17. toukokuuta kokoontuvalle yhtiökokoukselle 1,80 euron suuruista perusosinkoa tilikaudelta 2022. Mandatumin osuus tästä oli sen maksama sisäinen osinko 150 miljoonaa euroa eli noin 0,30 euroa osakkeelta muun osan osinkovirrasta tullessa konsernin vahinkovakuutustoiminnoista.

Inderes odottaa Sammon osinkotuoton nousevan tänä vuonna ruhtinaalliseen 6,8 prosenttiin. Ensi vuonna osinkotuottoennuste laskee 4,7 prosenttiin.

Korjaus: Sammon osakkeiden ostoon tulee tauko toukokuun puolessavälissä, ei huhtikuun puolivälissä, kuten artikkelissa kerrottiin. Virhe korjattu 4.4.2023 klo 9.40.

Kommentoi
Ylös
>