Markkinakommentit

Konkarisalkunhoitaja: Näitä lukuja sijoittajan kannattaa nyt seurata

Kasvavatko pörssiyhtiöiden tulokset tänä vuonna, jos liikevaihdon kasvu hyytyy?

Yhtiöanalyyseja laativat analyytikot ovat yleensä pörssiyhtiöiden tulosennusteissaan optimistisia. Optimismi voi johtua useista tekijöistä, mutta kriittisinä aikoina jostakin yhtiöstä laadittu optimistinen tulosennuste voi parantaa osakevälittäjän työpaikkojen säilymistä, muistuttaa varainhoidon konkari Hannu Angervuo viikkokirjeessään. Myös suosituksissa valtaosa yritysanalyysien suosituksista antaa osakkeille ostosuosituksen.

Onko tällä kertaa kuitenkin toisin?

”Kun katsoo eri välittäjien laatimia vuoden 2023E tulosennusteita, näyttää tulosennusteiden hajonta suurelta. Helsingin pörssissä noteerattujen yhtiöiden vuoden 2023E tulosten muutos vuoden 2022 ennätystuloksiin verrattuna vaihtelee kaksinumeroisesta kasvusta kaksinumeroiseen laskuennusteeseen”, Angervuo analysoi.

Tulosennusteiden hajonta on siis poikkeuksellisen suuri. Angervuo pohtii, näkevätkö analyytikot talouden ja tulosten kehityksen erilaisten lasien läpi. Joka tapauksessa suuri hajonta kertoo kasvavasta epävarmuudesta.

Angervuo muistuttaa makrotalouden heikkenevistä näkymistä, mitkä näkyvät useissa ennusteissa.

”Euroaleen talouskasvu on eri ennustajien mukaan vuoden 2022 alkupuoliskolla ennustajasta riippuen joko miinusmerkkistä tai ainakin lähellä nollaa. Loppuvuonna talouskasvu kiihtynee ja taantuma lienee lyhyt ja matala. Suomen talouskasvu jäänee vuoden 2023 osalta hieman miinusmerkkiseksi. Valtiovarainministeriö ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA) ennustavat Suomen talouskasvun jäävän tänä vuonna hieman miinukselle. Molemmat, VM ja Etla ennustavat vuoden 2023 viennille laskevaa kehitystä, vaikka vienti kääntynee nousuun jo vuonna 2024E. Molemmat, VM ja Etla ennustavat yksityisten investointien supistuvan kuluvan vuoden aikana.”

Angervuon mielestä Tilastokeskuksen viime kuukausina julkistamat luvut teollisuuden liikevaihdon kehityksestä luulisi herättävän huolta ainakin yhtiöiden osakkeenomistajissa. Myös kustannuspuolella on rasitteita.

”Kuluvana vuonna pörssiyhtiöiden kannattavuutta rasittaa suuret palkankorotukset, mitkä lupaavat 8-10 prosentin palkkojen nousua noin kahden vuoden sopimuskaudelle. Teollisuuden kustannuksia nostaa myös alihankkijoiden raaka-aineiden ja muiden palveluiden kallistuminen, vaikka tuottajahinnat ovat jo tulossa kolinalla alas.”

Angervuo arvioi, että yritysten tuottavuuden nousu pysynee kuluvana vuonna edelleen heikkona, edellisvuosien tapaan.

Konkarisalkunhoitajan mielestä sijoittajan kannattaa lähikuukausien aikana seurata tarkasti yritysanalyytikoiden ennusteiden muutoksia.

”USA:ssa sijoittajat ihmettelevät analyytikoiden kuluvan vuoden tuloskasvuennusteiden positiivisuutta. Morgan Stanleyn palkittu strategi Mike Wilson on viime kuukausina sanonut, että ainoa talousennusteiden pielessä olevan asia on analyytikoiden tulosennusteet vuodelle 2023E. Mike Wilsonin mukaan yhtiöiden tulosennusteita joudutaan laskemaan selvästi nykyisiä ennusteita alemmaksi.”

Angervuon mukaan Helsingin pörssin päälistan yhtiöiden vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen yhteenlaskettu liikevaihto kasvanee hieman ehkä 3-5 prosentin verran. Ensimmäisen vuosineljänneksen yhteenlaskettu liikevoitto yltänee puolestaan hieman vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen liikevoittoa suuremmaksi lähinnä pankkien, metsäteollisuusyhtiöiden ja hyvän tilauskannan hankkineiden konepajojen tuloksen parantumisen avulla.

Heikkoa tuloskehitystä on Angervuon mukaan tulossa ainakin rakennusyhtiöille ja niiden alihankkijoille, sillä Rakennusteollisuus RT ennustaa rakentamisen supistuvan tänä vuonna 3,5 prosenttia.

”Rakennusteollisuus RT arvioi asuntoaloitusten laskevan tänä vuonna lähes kolmanneksella noin 27 000 asuntoon.”

Helsingin pörssin päälistan yhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä lienee noin 7,0 miljardin euron suuruinen, Angervuo ennustaa. Liikevoittoprosentti tullee laskemaan kustannusten nousun vuoksi vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen 14 prosentin tasolta lähemmäksi 12-13 prosentin tasoa.

”Nykyisten ennusteiden mukaan nousevia tulosneljänneksiä vuoden 2022 vastaaviin neljänneksiin verrattuna nähtäneen vasta aikaisintaan toisella vuosipuoliskolla”, Angervuo toteaa.

Lue myös tämä: Matala sijoittajasentimentti tarjoaa ostopaikan osakemarkkinoilla

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös