Markkinakommentit

Osakemanian uusi aalto – sijoittajat poimivat kaksin käsin teknoja

Myös lyhyeksi myynnin suosio on kasvanut.

Kuvio 1 JPMorganin yksityissijoittaja-asiakkaiden kiinnostus ETF:iä ja osakkeita kohtaan on kasvanut viime viikkoina.

Amerikkalaispankki JPMorgan Chasen mukaan amerikkalaiset yksityissijoittajat ostivat viimeisen viikon aikana (20. päivä mennessä) ETF:iä ja yksittäisten yhtiöiden osakkeita yhteensä 4,4 miljardilla dollarilla. Yksittäisten osakkeiden osuus oli 1,5 miljardia dollaria. Siitä suurin osa allokoitui Applen, Teslan ja Nvidian osakkeisiin. 

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Applen, Teslan ja Nvidian markkina-arvon kallistuminen selittää peräti 43 prosenttia S&P 500 -indeksin 14,2 prosentin tuotosta tänä vuonna. Applen osake on kallistunut 47,1 prosenttia vuoden alusta. Teslan osake on noussut 140,0 prosenttia ja Nvidian peräti 200,7 prosenttia.

JPMorganin lisäksi myös tietyt muut toimijat ovat julkaisseet tilastoja, jotka indikoivat riskinottohalukkuuden kasvamista. Bank of American asiakkaat sijoittivat viime viikolla amerikkalaisiin osakkeisiin 4,5 miljardia dollaria. Goldman Sachsin asiakkaiden bruttovipu on korkeimmalla tasolla viimeiseen viiteen vuoteen.

Riskinottohalukkuuden kasvua indikoi spekulatiivisten kasvuosakkeiden sekä bitcoinin kallistuminen tänä vuonna. Bitcoin on kallistunut 76,5 prosenttia vuoden alusta.

Amerikkalaisosakkeiden vahvistunut kysyntä yksityissijoittajien keskuudessa on linjassa institutionaalisten sijoittajien allokaatiomuutosten kanssa. Instituutiot ovat lisänneet amerikkalaisosakkeiden allokaatiota. Ne ovat nyt keskimäärin ylipainossa, kun vielä alkuvuonna amerikkalaisosakkeet olivat alipainossa.

Yksityissijoittajien sentimentti on vahvistunut. AAII:n viimeisimmän kyselyn mukaan 42,9 prosenttia amerikkalaisista yksityissijoittajista arvioi osakemarkkinoiden kallistuvan seuraavan kuuden kuukauden aikana. 

Sijoittajien näkemykset osakemarkkinoiden tulevasta kehityksestä kuitenkin jakautuvat voimakkaasti. Osakeostajien lisäksi myös lyhyiden positioiden kokonaissumma on kasvanut merkittävästi viime aikoina. Se ylitti biljoonan dollarin rajan kesäkuussa. Lyhyiden positioiden kysynnän kasvu kertoo siitä, että moni sijoittaja odottaa osakekurssirallin kääntyvän laskuksi. 

B. Riley Wealthin Arthur Hogan kommentoi Bloombergille, että karhumaisen sentimentin kasvu saattaa tukea osakemarkkinan kehitystä. Jos osakemarkkinoiden nousu jatkuu, niin lyhyeksi myyjät joutuvat sulkemaan positioitaan, mikä on positiivinen ajuri osakemarkkinoiden kehityksen kannalta. 

Kommentoi
Ylös
>