Sijoitusideat

Tässäkö tulevia kurssinousijoita? Tekninen analyysi antaa ostosignaalin

Jos sijoittaja uskoo tekniseen analyysiin, löytyy markkinoilta vahvassa nousutrendissä olevia sijoituskohteita.

Tekniseen analyysiin keskittyvä Investtech näkee Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksin ostokandidaattina.  Osakeindeksi on nousutrendissä ja tämän kehityksen voidaan odottaa jatkuvan, Investtech uskoo.

Jos korjausliikkeitä tapahtuu, kurssi saa tukea trendikanavan tukilinjan kohdalla. Indeksi on noussut läpi suorakulmiokuvion vastustason indeksin pisteluvussa 4391. Tason läpäisy antaa ostosignaalin ja kertoo, että nousu vuosi jatkua 4816 tasolle tai pidemmälle, Investtech toteaa.

Jenkkiindeksin tukitaso on noin 4180 pisteen kohdalla. Tällä hetkellä indeksi on tasolla 4582.

Tuki- ja vastustasot ovat teknisen analyysin peruskäsitteitä. Tukitasoksi kutsutaan hintaa, jossa osakkeen kysyntä on tarjontaa vahvempi. Tällöin tukitaso antaa siis osakkeen kurssille tukea, jolloin hinnan ei uskota helposti alittavan tukitasoa. Ajatuksena siis on, että osakkeen hinnan halventuessa ja lähestyessä tukitasoa ostajat haluavat enemmän ostaa osaketta kuin myyjät myydä sitä.

RSI-indeksi kertoo Investtechin mukaan kuitenkin, että S&P 500 on yliostettu. Indeksi saattaa silti nousta lisää, ja Investtech odottaa RSI:n laskevan ennen kuin tämä voidaan tulkita myyntisignaaliksi.

RSI eli suhteellinen voimaindeksi (relative strength index) on yksi käytetyimmistä teknisen analyysin välineistä. Se mittaa osakkeen kurssinousun ja -laskun suhteellista, keskinäistä voimaa. RSI-indeksi heilahtelee nollan ja sadan pisteen välillä.

RSI-indeksiä käytetään ostojen ja myyntien ajoittamiseen silloin, kun osake on kaupankäyntivälissä, sen sijaan markkinassa, jossa on vahva nousu- tai laskutrendi niiden käyttöä ei suositella. Indeksi pyrkii löytämään osakkeet, jotka ovat joko ylimyyty tai yliostettu.

Investtech pitää S&P 500 -indeksiä kokonaisuutena teknisesti positiivisena keskipitkällä aikavälillä.

Toinen Investtechin ostokandidaatti on suomalainen rakennusten sisäilmasto- ja putkijärjestelmiä toimittava Uponor.

Investechin mukaan osakkeen kurssikehitys on vahvaa nousutrendin sisällä. Tämä indikoi positiivisen kehityksen jatkuvan ja tukea osake saa trendikanavan tukilinjan kohdalla.

Osake testaa tuen noin 28,7 euron kurssinoteerauksen kohdalla. Tämän täytyy Investtechin mukaan aiheuttaa reaktion ylöspäin, kun taas rikkoutuminen alaspäin 28,7 euron euron läpi laukaisee myyntisignaalin. Tällä hetkellä osake treidaa hieman alle 28,9 euron hintatasolla.

Investtechin mukaan RSI-käyrä näyttää nousevaa trendiä, mikä tukee positiivista trendikuvaa. Investtech pitää osaketta kokonaisuutena teknisesti positiivisena keskipitkällä aikavälillä.

Teknisessä analyysissä pyritään saavuttamaan ylituottoa analysoimalla osakekurssien historiallisia hintoja. Tekninen analyysi nojaa oletukseen markkinoiden epätäydellisyydestä, jolloin osakemarkkinat eivät hinnoittele kursseja tehokkaasti, vaan erilaisilla psykologisilla tekijöillä on vaikutusta kursseihin.

Kaikki sijoittajat eivät pidä teknistä analyysiä toimivana sijoitusstrategiana, vaan epäilevät sen kykyä ennustaa tuottoja. Tekninen analyysi voi myös johtaa kriitikoiden mukaan liialliseen kaupankäyntiin, mikä syö tuottoa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös