
Kullan maailmanmarkkinahinta on keskeinen tekijä, joka määrittää kullan arvon hetkestä toiseen. Tämä hinta muuttuu jatkuvasti ja siihen vaikuttavat monet taloudelliset ja geopoliittiset tekijät.
Kun kullan omistaja on myymässä kultaesineitään, määräytyy hinta myös sen fyysisten ominaisuuksien mukaan. Näitä ominaisuuksia ovat jalometallin puhtaus ja paino.
Kullan puhtaus ilmaistaan karaateissa, jossa 24 karaattia edustaa puhdasta kultaa. Mitä korkeampi karaattimäärä, sitä arvokkaampi kulta on painoyksikköä kohden. Paino puolestaan mitataan yleensä grammoissa tai unsseissa.
Kulta on helppo muuttaa rahaksi.
Esimerkiksi Suomen Kultareservi ostaa kultaa hinnoilla, jotka kuuluvat Suomen parhaimmistoon. Palvelu on arvioitu Suomen parhaaksi kullanmyyntipalvelijaksi Googlen palveluissa jo viidettä vuotta.
Kultaa myytäessä on myyjän oltava kuitenkin tarkkana, sillä kullan myyntiin liittyy aina riskejä. Jos myyjä ei ymmärrä arviointiprosessia tai kullan arvoa, hän saattaa saada huonomman hinnan kuin mitä kultansa todellisuudessa ansaitsisi.
Joissakin tapauksissa ostajat voivat esimerkiksi purkaa koruja arviointiprosessin aikana, mikä voi vahingoittaa esineitä ja laskea niiden arvoa. Siksi on tärkeää varmistaa, että koruja arvioidaan ilman vaurioita.
Kultakaupassakin liikkuu verkkohuijareita
Suomen Kultareservi varoittaa myös verkkohuijareista, jotka saattavat iskeä myös kultakauppaan. Myyjän on siksi oltava varovainen, jos hän myy kultaa verkossa.
Markkinoilla on toimijoita, jotka lupaavat epärealistisen korkeita hintoja, mutta todellisuudessa käyttävät vilpillisiä keinoja. Osa näistä yrityksistä omistaa useita eri toiminimiä ja mainostaa eri nimillä eri hintoja, jotka kaikki ylittävät maailmanmarkkinahinnan. Suomen Kultareservin mukaan tämä on selkeä varoitusmerkki.
Jos verkkosivuilla ilmoitettu hinta on liian hyvä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä. Mikäli ostaja ilmoittaa maksavansa 24 karaatin kullasta yli maailmanmarkkinahinnan, on todennäköistä, etteivät ilmoitetut hinnat ole aitoja ja toiminta ei ole rehellistä.
Kullan myyjä voi helposti tarkistaa kullan maailmanmarkkinahinnan esimerkiksi Suomen Kultareservin sivuilta tai Goldprice-sivustolta.
Yksi tärkeä vinkki riskittömään kultakauppaan on tarkistaa netistä kullanostajan saamat arvostelut. Ostajan saamat arvostelut voi tarkistaa esimerkiksi Googlessa tai Trustpilotissa. Asiakasarvostelut antavat usein hyvän kuvan yrityksen toimintatavoista ja luotettavuudesta.
Luotettavan toimijan voi tunnistaa siitä, että tämä punnitsee ja arvioi ostettavan kullan tarkasti ja läpinäkyvästi. Epämääräiset arviot ja huonot asiakaskokemukset voivat olla merkki epäluotettavasta toiminnasta.
Luotettavat toimijat käyttävät CE-merkittyjä vaakoja ja avoimia arviointikäytäntöjä.
Kasvokkain myynti on turvallisinta
Verkossa myytäessä myyjä ei voi seurata, miten punnitus tehdään tai millä laitteilla. Siksi kullan myynti kasvotusten on turvallisempaa kuin netin kautta tapahtuva myynti.
Kasvokkain tapahtuva kauppa poistaa useimmat riskit, takaa rehellisen arvioinnin ja mahdollistaa maksun saamisen heti, Suomen Kultareservi toteaa.
Vaikka postitse myynti voi olla turvallista, siihen liittyy riskejä, kuten kadonneet lähetykset ja vakuutusneuvottelut. Suomen Kultareservin mukaan esimerkiksi Suomessa vakuutetut lähetykset kattavat yleensä 5000 euroon saakka, mutta mahdollisen katoamisen selvittely voi olla monimutkaista.
Suomen Kultareservillä kullan omistaja voi myydä kultaa sekä paikan päällä että postitse, mutta yhtiö suosittelee kasvotusten tehtäviä kauppoja riskien minimoimiseksi. Näin myyjä välttää epäselvyydet ja saa rahat heti kaupanteon yhteydessä.
Kun myyt kultasi Suomen Kultareserville, yritys varmistaa, että saat aina reilun ja ajantasaisen maailmanmarkkinahintoihin perustuvan hinnan – turvallisesti.