Indikaattorit

Tämä mittari osoittaa synkkien aikojen jatkuvan

Baltic Dry -indeksi mittaa tärkeimpien raaka-aineiden merirahtiliikenteen hintakehitystä 23 merirahtireiteillä. Rahdin hintaan vaikuttavat kuljetettavan tavaran määrä sekä tarjolla olevien alusten määrä. Rahtihintoja onkin pidetty talouden kysyntää hyvin kuvaavana indikaattorina, ja historiallinen tarkastelu näyttäisikin osoittavan että kyseisen indeksin muutokset ovat pystyneet ennakoimaan pörssikurssien käänteitä.
 
Verrataessa indeksin kehitystä osakeindeksiin (taulukossa S&P500) voidaan havaita, että  Baltic Dry:n kehitys on jatkanut laskuaan, eikä se siten näyttäisi tukevan pörssi-indeksien kasvua.
 
Liian yksioikoisten johtopäätelmien vetämisessä tulee kuitenkin olla varovainen. Rahtimäärät nimittäin ovat olleet kasvussa. Uusia laivoja rakennetaan paljon, ja uusia bulkkialuksia on tulossa reilusti lisää lähivuosina. Yhtenä syynä investointeihin on ollut vanhojen alusten huono polttoainetehokkuus. On siis vaikea sanoa johtuuko indeksin laskusuunta yleisen taloudellisen aktiviteetin hiipumisesta vaiko bulkkialusten ylitarjonnasta. Toisaalta raakaöljyn hinnan lasku saattaisi indikoida, että rahti-indeksin taustalla olisi nimenomaan talouskasvun pysähtyminen.
 
 
Baltic Exchange Dry Index (BDI)
SP500 (green)
 

Lähde: InvestmentTools.com

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös