Indikaattorit

Jenkkiekonomisti synkistelee: taantuma tulee 100 prosentin varmuudella

Kestokulutushyödykkeiden kulutus on laskenut uusimpien tilastojen mukaan Yhdysvalloissa peräti 13 prosenttia.  Laskun yllätyksellisyydestä kertoo jotain se, että ekonomistit olivat odottaneet vain viiden prosentin laskua. Ero on siis huomattava.

Talousjulkaisu Business Insiderin mukaan amerikkalainen ekonomisti David Rosenberg tulkitsee tilastoja karulla tavalla. Hänen mukaansa yhden kestokulutustilaston osan, kolmen kuukauden pääomahyödykkeiden kulutuksen liukuvan keskiarvon lasku 4,1 prosenttia on erityisen huolestuttavaa.

Rosenberg muistuttaa, että historiallisesti aina kun pääomahyödykkeiden kulutuksen trendi on laskenut näin voimakkaasti, on talous on ajautunut taantumaan 100 prosentin varmuudella.

Yksi yleisimpiä teollisuustuotannon muutoksia ennustavista indikaattoreista on kestokulutushyödykkeiden kysynnän muutos. Kestokulutushyödykkeet ovat hyödykkeitä joiden oletetaan kestävän yli kolme vuotta. Näiden hyödykkeiden hankinta on kotitalouksille samanlainen hankinta kuin investoinnit ovat yrityksille; niiden hankintaa mietitään tarkkaan. Siksi kestokulutushyödykkeiden muutokset kertovat kuluttajien käsityksistä taloustilanteesta. Lisäksi kestokulutushyödykkeiden kulutus vaikuttaa suoraan teollisuustuotannon muutoksiin.

Alla on kuvaaja Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden kulutuksen muutoksista. Harmaalla olevat alueet kuvaavat taantumajaksoja Yhdysvaltojen taloudessa.

Kuvaaja osoittaa selvästi, kuinka raju viimeisin muutos on ollut. Edes vuosien 2008-2009 aikana kulutuksen lasku ei tapahtunut yhtä jyrkällä kulmakertoimella.

(lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis)

[break]

[break]

1 kommentti
Avatar
30.9.2012
| |
Selvää pässin lihaa. Näitä negatiivisia uutisia tulee taas ovista ja ikkunoista. Kesän kurssirallatus oli sitten siinä.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös