Indikaattorit

Jenkkiekonomisti synkistelee: taantuma tulee 100 prosentin varmuudella

Kestokulutushyödykkeiden kulutus on laskenut uusimpien tilastojen mukaan Yhdysvalloissa peräti 13 prosenttia. Laskun yllätyksellisyydestä kertoo jotain se, että ekonomistit olivat odottaneet vain viiden prosentin laskua. Ero on siis huomattava.

Kestokulutushyödykkeiden kulutus on laskenut uusimpien tilastojen mukaan Yhdysvalloissa peräti 13 prosenttia.  Laskun yllätyksellisyydestä kertoo jotain se, että ekonomistit olivat odottaneet vain viiden prosentin laskua. Ero on siis huomattava.

Talousjulkaisu Business Insiderin mukaan amerikkalainen ekonomisti David Rosenberg tulkitsee tilastoja karulla tavalla. Hänen mukaansa yhden kestokulutustilaston osan, kolmen kuukauden pääomahyödykkeiden kulutuksen liukuvan keskiarvon lasku 4,1 prosenttia on erityisen huolestuttavaa.

Rosenberg muistuttaa, että historiallisesti aina kun pääomahyödykkeiden kulutuksen trendi on laskenut näin voimakkaasti, on talous on ajautunut taantumaan 100 prosentin varmuudella.

Yksi yleisimpiä teollisuustuotannon muutoksia ennustavista indikaattoreista on kestokulutushyödykkeiden kysynnän muutos. Kestokulutushyödykkeet ovat hyödykkeitä joiden oletetaan kestävän yli kolme vuotta. Näiden hyödykkeiden hankinta on kotitalouksille samanlainen hankinta kuin investoinnit ovat yrityksille; niiden hankintaa mietitään tarkkaan. Siksi kestokulutushyödykkeiden muutokset kertovat kuluttajien käsityksistä taloustilanteesta. Lisäksi kestokulutushyödykkeiden kulutus vaikuttaa suoraan teollisuustuotannon muutoksiin.

Alla on kuvaaja Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden kulutuksen muutoksista. Harmaalla olevat alueet kuvaavat taantumajaksoja Yhdysvaltojen taloudessa.

Kuvaaja osoittaa selvästi, kuinka raju viimeisin muutos on ollut. Edes vuosien 2008-2009 aikana kulutuksen lasku ei tapahtunut yhtä jyrkällä kulmakertoimella.

(lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis)

[break]

[break]

1 kommentti

1 kommentti

  1. Nimetön

    30.9.2012 at 21:03

    Selvää pässin lihaa. Näitä negatiivisia uutisia tulee taas ovista ja ikkunoista. Kesän kurssirallatus oli sitten siinä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös