Strategiat

Sijoittajan yleisimmät virheet – vältä näitä sudenkuoppia

Kaikki sijoittajat tekevät virheitä. Kokenut sijoittaja tietää kuitenkin etukäteen, millaisia riskejä uusiin sijoituksiin liittyy, ja mitä riskejä on syytä välttää.

Kaikki tappiot eivät ole virheistä johtuvia epäonnistumisia, vaan ovat lopputulos tietoisesta riskinotosta. Kokeneen sijoittajan tappioista suurempi osa on tietoisen riskinoton tulosta kuin kokemattoman sijoittajan. Tyypillisesti aloittelijan virheet syntyvät, kun sijoittaja ottaa riskejä joiden olemassaolosta hän ei ole tietoinen. Esimerkiksi sijoittaja allokoi ison osan varoistaan yhtiöön joka on vasta tuotekehitysvaiheessa. Tällöin on olemassa iso riski että yhtiö ajautuu aikanaan vararikkoon. Kokenut sijoittaja tiedostaa tämän, ja allokoi varojaan tällaisiin kohteisiin maltillisesti.

Usein pienet virheet sijoittamisessa johtavat lopulta suuriin tappioihin.

Street Authority -verkkolehti listasi viisi sijoittajan suodenkuoppaa joita on syytä välttää.

1. Vältä ”konseptisijoittamista”

Kyseinen sijoitustyyli tarkoittaa sijoittamista yrityksiin jotka lupaavat vakuuttavan kasvutarinan. Esimerkejä tarjoavat esimerkiksi bioteknologian yhtiöt jotka kertovat kehitteillä olevasta uudesta innovaatiosta, tai 2000-luvun teknologiabuumi, jossa internet-yhtiöt tarjosivat aggressiivisia kasvutarinoita.

Konseptisijoittamisen sudenkuoppa on siinä, että sijoittaja saattaa unohtaa kaikki muut seikat paitsi kasvutarinan. Sijoittajan tulee kuitenkin huolellisesti punnita riskejä ja tuotto-odotuksia toisiinsa – sekä arvioida, miten tällainen sijoitus sopii osaksi koko sijoitussalkkua.

2. Myyntien välttäminen

Osta ja pidä -strategiaa tarjotaan usein parhaana sijoitusstrategiana piensijoittajalle. Tässä strategiassa sijoittaja etsii mahdollisesti alihinnoiteltuja osakkeita, jotka sitten hankitaan sijoitussalkkuun. Osta ja pidä -strategia on toimiva ja yksinkertainen sijoitustyyli, mutta siinäkin on muistettava että joskus on järkevää myös myydä. Jos sijoituskohteen ostaminen tapahtuu sillä perusteella että hinta on mahdollisesti alhaisempi kuin yhtiön tavoitehinta, on johdonmukaisuuden nimissä myös syytä myydä silloin kun hinta ylittää tavoitehinnan.

3. Johdonmukaisen sijoitusstrategian puute

Sijoittaja joka jatkuvasti muuttaa toimintatapojaan tai strategiaansa, tekee luultavimmin enemmän tappioita kuin johdonmukaisesti valitussa sijoitusstrategiassa pysyvä sijoittaja. Pysähtynyt kellokin on oikeassa kaksi kertaa vuorokaudessa. Jos kellon viisareita käännellään jatkuvasti, ei kello ole välttämättä oikeassa edes noita kahta kertaa.

4. Kaupankäynti binäärisillä tapahtumilla

Binäärinen tapahtuma tarkoittaa tilannetta jossa lopputuloksella on vain kaksi vaihtoehtoa. Sijoittamisessa tämä tarkoittaa joko suurta tuottoa tai suurta tappiota, ei mitään siltä väliltä. Esimerkiksi vasta perustetulla lääkeyhtiöllä saattaa olla tällainen tilanne. Yhtiöllä ei ole toistaiseksi myyntiä lainkaan, on vain tuotekehitystoimintaa. Mikäli yhtiö saa luvan uudelle lääkkeelle, saattaa yhtiön markkina-arvo pörssissä moninkertaistua. Jos taas lupaa ei myönnetä, yhtiön markkina-arvo, johon on hinnoiteltu kovia odotuksia, romahtaa nopeasti.

Tällaisten riskien ottaminen pitää olla hyvin harkittua, ja paino sijoitussalkussa tulee olla alhainen.

5. Osinkotuottojen aliarvostaminen

Kasvuosakkeet, käänneyhtiöt ja ylipäätänsä yhtiöt joihin sisältyy mahdollisuus kovaan osakkeen kurssinousuun, herättävät suuria intohimoja ja mielenkiintoa sijoituspiireissä. Vakavaraisiin, vakaalla toimialalla toimiviin ja hyviä osinkoja maksaviin yhtiöihin sijiottaminen on paljon tylsempää. Tosiasia kuitenkin on, että 40 prosenttia sijoittajien pitkän aikavälin tuotoista syntyvät osingoista eivätkä kurssinousuista johtuvista tuotoista. Näin siis Yhdysvalloissa. Suomessa osinkojen osuus on todennäköisesti vieläkin korkeampi koska Suomessa perinteisesti osinkotuotot ovat korkeampia kuin Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös