Asunnot ja kiinteistöt

RT: Uudisrakentaminen ja tuettujen vuokra-asuntojen rakentaminen vähenee

Rakentamisen alamäki jatkuu varsinkin uudisrakentamisessa. Myös tuettu vuokra-asuntotuotanto on hyvin vähäistä, kertoo Rakennusteollisuus RT tiedotteessaan. RT edellyttää nyt järeitä toimia vuokra-asuntotuotannon kasvattamiseksi.

Rakennusteollisuus RT arvioi uusimmassa tiedotteessaan rakentamisen alamäen jatkuvan tänä vuonna viimevuotista vauhtia. Kun rakentamisen kokonaismäärän arvioidaan supistuneen viime vuonna 3 prosenttia, odotetaan sen tänä vuonna vähenevän 2–4 prosentilla.

Uudisrakentaminen vähenee

Uudistalonrakentamisen RT ennakoi vähenevän tänä vuonna viimevuotiseen tapaan vajaalla 10 prosentilla. Asuntotuotanto jatkaa lievää laskuaan myös tänä vuonna. Toimitilarakentamisen pudotus oli viime vuonna melko jyrkkä, mutta RT ei usko aloitusmäärien enää laskevan.

Korjausrakentamisen vakaa kasvu puolestaan jatkuu, mutta maa- ja vesirakentamisessa kasvua sensijaan ei juuri ole. Tätä laajemmassa infrarakentamisessa talojen pohjatöiden määrän arvioidaan vähenevän edelleen tänä vuonna.

EK:n tammikuussa tekemän tiedustelun mukaan rakennusalan yritysten suhdannetilanne synkentyi viime vuoden lopussa. Tilaukset vähenivät ja tuotantomäärät supistuivat. Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat syksyn lukemia hieman valoisammat. Myös rakennustuoteteollisuuden suhdannetilanne heikkeni viime vuoden lopussa, mutta suhdannenäkymät ovat edelleen harmaat.

Vuokra-asuntotuotantoon saatava uusia toimenpiteitä

Kiinnostus normaalien tuettujen vuokra-asuntojen rakennuttamiseen oli hyvin vähäistä, ja tukien myöntämisvaltuuksia jäi käyttämättä. Helsingin alueella aloitettiin normaaleja ARA-vuokra-asuntoja vain 369 ja koko maassa 1 240. Arvioiden mukaan tänä vuonna toteutuu saman verran ARA-asuntoja, vaikka hyväksymisvaltuutta on hieman lisätty.

”Nyt tarvitaan valtiovallalta järeitä toimia vuokra-asuntotuotannon herättämiseksi kuolleista. Sääntelyn ehdot on purettava auki ja tehtävä riittävät muutokset, jotta myös yleishyödylliset yhtiöt ryhtyisivät taas tuottamaan tuettuja, tavallisia vuokra-asuntoja. Pääkaupunkiseudun yhä paheneva pula vuokra-asunnoista nostaa vuokratasoa entisestään sekä estää työvoiman liikkuvuutta ja talouden kasvua. Valopilkkuna on ollut vapaarahoitteisen vuokra-asuntotuotannon kasvu”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Vapaarahoitteisissa asunnoissa tilanne on toinen. RT:n tammikuisen asuntotuotantokyselyn perusteella vapaarahoitteisia rivi- ja kerrostaloasuntohankkeita on suunniteltu lähtevän tänä vuonna liikkeelle miltei yhtä paljon kuin viime vuonna.

Uusia asuntoja on tällä hetkellä myynnissä saman verran kuin vuotta aiemmin.

Kommentoi
Ylös
>