Osakeanalyysit

Nokian osavuosikatsaus – näihin seikkoihin sijoittajat kiinnittävät huomiota

Nokia julkaisee vuoden 2013 ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa torstaina 18.4. Sijoittajia kiinnostavat muutkin asiat kuin yhtiön tuloskehitys.

Nokia mielletään edelleen kasvuyhtiöksi. Siksi kaikki ne indikaattorit jotka antavat signaaleja yhtiön tulevaisuuden näkymistä ovat sijoittajille merkityksellisiä. Lisäksi yhtiö on käynyt läpi rajun muutoksen symbian-puhelinten valmistajasta Windows-puhelinten valmistajaksi, ja sijoittajat haluavat tietää, kuinka uskottava Nokian uusi strategia on.

Sijoituspalvelutalo FIM kiinnittää aamukatsauksessaan huomioita erityisesti seuraaviin Nokian kannalta kriittisiin tekijöihin:

Lumia-puhelinten myynti

Sijoituspalvelutalo FIM ennakoi Lumia volyymien kasvaneen noin 5,8 miljoonaan. Konsensusennusteiden mukainen volyymi on 5,6 miljoonaa, ja vuoden 2012 viimeisen kvartaalin myynti oli 4.4 miljoonaa. Jakelun laajennuttua uusille maantieteellisille alueille ja saatavuusongelman asteittain helpottaessa ovat syitä minkä vuosi FIM uskoo volyymin kasvaneen konsensusennusteita enemmän.

Lumia-puhelinten myynnin kehitys on mitä oleellisin tieto koska älypuhelimissa katteet ovat korkeat ja Lumia-puhelimet ovat Nokian uuden strategian keihäänkärki ja uskottavuuden mittari.

Puhelinten keskihinta

Puhelinten keskihinnan kehitys kertoo onko Nokia luisumassa puhelinmarkkinoiden bulkkituottajaksi vai onko se edelleen edelläkävijä innovatiivisten puhelinten valmistajana. Analyytikkokonsensuksesta poiketen FIM arvioi Nokian Windows Phone -laitteiden keskihinnan nousseen 205 euroon.

FIM:n ennuste poikkeaa selvästi konsensusennusteista, joiden mukaan keskihinta romahtaisi188 euroon viime vuoden viimeisen kvartaalin 192 eurosta. FIM:n mukaan Nokian myynti keskittyy selvästi edellisneljännestä voimakkaammin uusiin WP8 laitteisiin (Lumia 920. 820, 620).

Kassa

Sijoittajia on yhä enemmässä määrin alkanut pelottaa Nokian kassan hupeneminen. FIM arvioi maaliskuun lopun nettokassaksi 3.7 miljardia euroa (eli sama mikä on konsensusennuste), jossa laskua edellisneljänneksestä 600 miljoonaa euroa. FIM:n mukaan nettokassan lasku johtuu lähinnä tehostamistoimenpiteisiin liittyvistä kustannuksista sekä puhelinliiketoiminnan oletetusta tappiosta.

Peruspuhelinliiketoiminta

”Lumioiden ja kassan lisäksi huomio kiinnittyy peruspuhelinliiketoimintaan, joka on viime neljännekset kärsinyt halpojen Android -laitteiden puristuksessa”, FIM kertoo aamukatsauksessaan.

Kommentoi
Ylös
>