Rahastotietoa

Morningstar: Rahastosijoittajat menettävät mahdollisuuksia

sijoitustuotot rahastotuototRahastosijoittajat eivät osaa hyödyntää sijoitusrahastoja parhaalla mahdollisella tavalla. Morningstarin tutkimuksen mukaan sijoittajien todellisuudessa saamat tuotot rahastoista ovat alhaisempia kuin rahastojen julkaisemat tuotot.

Morningstar vertaili amerikkalaisten rahastojen saamia tuottoja ja amerikkalaisten rahastosijoittajien saamia tuottoja keskenään.  Näiden kahden tuoton välistä eroa Morningstar kutsuu nimellä “Behavior Gap”, eli vapaasti suomentaen “käyttäytymiskuilu”.

Keskimäärin rahastosijoittajat ovat hävinneet keskimäärin 0,95 prosenttiyksikköä rahastoilleen vuositasolla viimeisen kymmenen vuoden ajalla.  Samalla ajanjaksolla rahastojen keskimääräinen vuosituotto on ollut 7,05 prosenttia. Tuotosta on siis hävinnyt yli 13 prosenttia.

Morningstarin tutkimuksen mukaan volatiilien eli voimakkaasta arvon heilunnasta kärsivien rahastojen sijoittajille tulevat tuotot alittavat eniten rahastojen ilmoittamat tuotot. Tällaisia hyvin volaliteja rahastoja ovat useat kehittyville markkinoille sijoittavat rahastot. Kansainvälisissä, USA:n ulkopuolisten maiden osakkeissa, kymmenen vuoden ajalla sijoittajien saama tuotto on jäänyt rahastojen tuotoista peräti 3,11 prosenttiyksikköä.

Miksi rahastosijoittajat eivät sitten onnistu realisoimaan niitä tuottoja mitä rahastoyhtiöt niille kultavadilla pystyisivät tarjoamaan?

Sijoittajat siis hävittävät rahastojen tuottoja erityisesti silloin jos rahaston tuottojen vaihtelu on suurta. Mitä tämä kertoo?

Morningstarin mukaan syynä ovat ne perinteiset sijoittajan helmasynnit: ahneus ja pelko. Rahastosijoittajat eivät hallitse ajoitusta eivätkä kestä epävarmuutta. “Sijoittajat tulevat mukaan liian myöhään mutta eivät kestä tärinää, varsinkaan jos se johtaa tappioihin, ja hyppäävät kelkasta huonoin tuloksin”.

Kommentoi
Ylös
>