Makrotalous

Lähtölaskenta USA:n vararikkoon

Kongressi USAMikäli Yhdysvaltojen kongressi ei pian nosta liittovaltion velkakattoa, on vaarana että maa ei pysty hoitamaan velvoitteitaan. Näin arvioi CNNMoney-sivusto.

Yhdysvaltojen velkakatto on itse asiassa tullut vastaan jo toukokuussa. CNNMoney kertoo, että maan valtiovarainministeriö on laskentateknisillä keinoilla onnistunut pitämään velan juuri alle velkakattorajan.

Lokakuun 17 päivä on kuitenkin kriittinen. Sen jälkeen raja tulee tosiasiallisesti vastaan. Jo nyt liittovaltio on joutunut jäädyttämään menojaan.

Mitä tapahtuu jos velkakatto tulee aidosti vastaan, eikä Yhdysvallat pysty enää ottamaan uutta lainaa?

Alkuvaiheessa vaihtoehtoja on kaksi. Liittovaltiolla on arviolta 30 miljardin dollarin käteisvarat sekä päivittäin tulevat tuotot. Mutta kun tämäkin takaportti on käytetty, saattaa liittovaltio joutua priorisoimaan, mitä menoeriä maksetaan ja mitä jätetään maksamatta.

Liittovaltion velkakirjojen korot ovat niitä menoeriä jotka ovat todennäköisesti tärkeysjärjestyksessä korkealla, arvioi CNNMoney. Jos Yhdysvallat jättäisi maksamatta velkakirjojen korkoja, ajaisi se maailman velkakirjamarkkinat kriisiin.

Mutta mistä sitten luovutaan? CNNMoney arvioi että liittovaltio joko maksaa joitakin velvoitteitaan kokonaisuudessaan ja viivästyttää joidenkin menoerien maksua. Toinen vaihtoehto on, että se viivästyttää kaikkien menoerien maksuja siihen asti että se löytää varat maksuihin.

Molemmat vaihtoehdot ovat karmivia.

Jos Yhdysvallat lähtee tälle tielle, kokee liittovaltion maine sijoittajien silmissä kovan kolauksen. Lisäksi tällä toimenpiteellä olisi kauaskantoiset vaikutukset Yhdysvaltojen talouteen ja kansainväliseen rahoitusjärjestelmään.

Jos kongressi ei osoita valmiutta nostaa velkakattoa, alkavat vaikutukset näkyä myös osakemarkkinoilla, arvioi ekonomisti Mark Zandi CNNMoney-sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös