Asunnot ja kiinteistöt

Saksalaispankki: Suomen asunnoissa viidennes ylihintaa

asuntomarkkinat asuntojen hinnatSuomen asuntomarkkinat ovat yksi Länsi-Euroopan riskisimmistä, arvioi saksalaispankki Commerzbank.  Asuntojen hinnoissa on pankin mukaan 20 prosenttia ilmaa.

Commerzbankin ekonomisti Marco Wagner arvioi uutistoimisto Bloombergille, että Suomen asuntojen ylihinta on syntynyt 30 vuoden asuntohintojen nousun seurauksena.

Suomi on myös omalla asuntopolitiikallaan edesauttanut asuntokuplan syntyä. Wagnerin mukaan Suomen hallituksen pyrkimykset lisätä asuntotarjontaa vähävaraisille vain pahentaa tilannetta. Työllisyyskehityksen heikkeneminen vaarantaa vähävaraisten maksukyvyn – ja saattaa laukaista asuntojen hintojen laskun.

“Suomen asuntomarkkinat ovat riskisempiä kuin muualla”, Wagner varoittaa. Maan hallituksen pitäisi ekonomistin mielestä keskittyä luomaan vähävaraisille työpaikkoja asuntotarjonnan lisäämisen sijaan.

Asuntojen hintojen nousu onkin jo pysähtynyt. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat olivat lähes ennallaan elokuussa koko maassa edelliseen kuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 0,4 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskus.

Lähde: Tilastokeskus.

Myös Suomen valtionvarainministeriö on varoittanut hintakuplan riskistä.

Asuntoluottojen kasvu on Valtionvarainministeriön mielestä selkeä riski asuntomarkkinoiden vakaalle kehitykselle. Reaalisesti asuntoluottojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut peräti 130 prosenttia. Muiden luottojen määrä ei ole kasvanut juuri lainkaan.

Kotitaloudet ovatkin tulleet nyt aiempaa varovaisemmiksi. Suomen Pankin mukaan kotitaloudet nostivat uusia asuntolainoja elokuussa 2013 selvästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Uusia asuntolainoja nostettiin nyt 1,3 miljardin euron edestä, kun vuonna 2012 nostoja oli yli 1,7 miljardin euron ja elokuussa 2011 peräti 1,8 miljardin euron edestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös