Asunnot ja kiinteistöt

Onko vuokra-asuminen yleistymässä omistusasumisen sijaan?

kerrostaloasunnotSuomalaiset ovat perinteisesti suosineet omistusasumista. Tilastokeskuksen tiedot uusien kerrostaloasuntojen hallintaperusteista kertovat kuitenkin muutoksesta.

Suomessa on omistusasuminen huomattavasti yleisempää kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Vuokra-asuminen on monelle kotitaloudelle vain välivaihe kohti omaa tuulenpesää.

Tilastokeskuksen tuoreet tilastot valmistuneiden kerrostaloasuntojen hallintaperusteista antavat kuitenkin viitteitä siitä, että asuntomarkkinoilla saattaa muhia iso murros.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan nimittäin uusista valmistuneista kerrostaloista peräti 41 prosenttia olivat vuokra-asuntoja. Uusia kerrostaloasuntoja valmistui vuonna 2012 noin 18 000.

Pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen osuus oli tätäkin suurempi. Pääkaupunkiseudun uusista kerrostaloasunnoista 48 prosenttia oli vuokra-asuntoina vuoden 2012 lopussa.

Uusista kerrostaloasunnoista asumisoikeusasuntoja oli vajaa 10 prosenttia ja loput asunnoista olivat omistusasuntoja (24 %) tai vielä tyhjillään (27 %). Tilastokeskuksen mukaan tyhjillään olevien asuntojen määrä johtuu siitä, että hallintaperustetiedot perustuvat pääosin muuttoilmoituksiin ja vastavalmistuneisiin kerrostaloasuntoihin muutetaan osin vasta seuraavan vuoden puolella.

Vuokra-asuntojen määrän kasvu johtuu osittain vuokra-asumisen tukemisesta. Vuonna 2012 valmistuneissa kerrostaloissa oli yli 7 000 vuokra-asuntoa, joista noin 3 000 oli valtion tukemia korkotukivuokra-asuntoja.

Vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan mukaan esimerkiksi Helsingissä vuokralla asuminen on jo selvästi yleisempää (47,7 %) kuin omistusasuminen (41,7 %). Vuokra-asumisen suosio on tällä hetkellä myös Vuokraturvan mukaan selvässä kasvussa.

2 kommenttia
 • Ostaisin jos kehtaisin sanoo:

  Olen itsekin tässä viime aikoina pohtinut asunnon ostamista, vaikka nyt suht koht edullisessa kämpässä vuokralla asunkin, koska pidemmällä tähtäimellä nyt tietysti kannattaa mieluummin maksaa omaansa kuin jonkun toisen.

  Pääasia, mikä allekirjoittanutta lähinnä estää on se, että pienikin asunto miltä tahansa osapuilleen järkevältä paikalta maksaa autottomalle ja alle keskituloiselle aivan hemmetisti, mistä ymmärtääkseni saa kaavoituksen ja rakennussäädösten lisäksi kiittää valtion kaikenkarvaisia tukia ja verovähennysoikeuksia.

  Vaihtoehtoina tällä hetkellä joko alue, josta on hyvin hankala käydä töissä (josta syystä pitäisi hankkia auto, joten se hintaetu menee siinä ja bonuksena saan naapureikseni kunnan rahoilla eläjiä) tai sitten maksan itseni kipeäksi.

  Kumpikaan vaihtoehto ei houkuta nykyisessä tilanteessa, kun ei tiedä voiko asuntojen nykyinen hintataso mitenkään pysyä ennallaan kun ihmisten ostovoima sen kuin laskee ja laskee ja koko ajan on epävarmuutta ilmassa.

 • Keke sanoo:

  Ostovoima heikkenee, kyllä vaan. Ja velkaantuminen kasvaa

  http://www.findikaattori.fi/fi/28

 • Ylös
  >