Markkinakommentit

Mark Faber: ”Jättimäinen rahoitusmarkkinoiden varallisuuskupla”

omaisuuskuplaSynkistä sijoitusnäkemyksistään tunnettu sveitsiläinen suursijoittaja Mark Faber on jälleen vauhdissa.

Yhdysvalloissa keskustelu sijoitusmarkkinoiden mahdollisesta kuplasta käy jälleen kuumana. Useat analyytikot uskovat edelleen jenkkiosakkeiden nousuun nousevien osakekohtaisten tulosnäkymien vuoksi.

Yli historiallisen keskiarvon noussut osakemarkkinoiden arvostustaso ja USA:n keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka on saanut myös epäilevät tuomaat avaamaan sanaisen arkkunsa.

Mark Faber on yksi tunnetuimmista synkistelijöistä. Bloomberg TV:n haastattelussa Faber vyöryttää täyslaidallisen markkinaoptimistien niskaan.

Haastattelussa Faber toteaa, että markkinoille on syntynyt ”jättimäinen rahoitusmarkkinoiden varallisuuskupla”. Tämä kupla saattaa räjähtää milloin tahansa.

Keskuspankki Fed:in massiivisesta kvantitatiivisestä elvytyksestä ja rahan painaisesta huolimatta korkosijoitusten tuotot eivät ole painuneet alas, Faber toteaa. USA:n 10-vuoden velkakirjan tuotto kävi alhaisimmillaan 1,43 prosentissa heinäkuussa 2012. Sen jälkeen tuotto on noussut noin 3 prosentin tasolle.

Korkosijoitusten tuottojen nousulla ei ole vielä ollut negatiivista vaikutusta osakemarkkinoihin. Mutta mitä tapahtuu kun tuotto nousee 3,5 tai 4,0 prosenttiin, Faber kysyy. Tällöin 30-vuoden velkakirjan tuotto nousee jo 5,0 prosenttiin ja asuntolainojen korko nousee peräti 6,0 prosenttiin.

Markkinoilla uskotaan yleisesti osakemarkkinoiden nousuun, koska talouskasvun uskotaan ruokkivan kurssinousua.

Faber on kuitenkin talouskasvusta toista mieltä. Maailmantalouden kasvu tulee Faberin mukaan hiipumaan, koska kasvu riippuu nykyään jo hyvin paljon kehittyvien talouksien kasvusta. Eikä kehittyviin talouksiin kohdistuvassa viennissä ole näkyvissä kasvua, Faber perustelee.

Kommentoi
Ylös
>