Sijoitusideat

Afrikka houkuttelee sijoittajia

Suorat ulkomaiset sijoitukset Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan lisääntyivät 4,7 prosenttia vuonna 2013, kertoo tuore EY-raportti.

EY:n raportin mukaan Afrikan osuus koko maailman suorista ulkomaisista sijoituksista on korkeimmillaan vuosikymmeneen.

Raportti perustuu analyysiin Afrikkaan tehdyistä kansainvälisistä sijoituksista vuodesta 2003 lähtien sekä kyselyyn, jossa yli 500 yritysjohtajaa eri puolilta maailmaa kertoi näkemyksistään Afrikan markkinan houkuttelevuudesta.

Koko Afrikan tasolla sijoitusten lukumäärä laski edellisvuoden 774 investointiprojektista 750 projektiin vuonna 2013 pääasiassa Pohjois-Afrikan epävarman tilanteen vuoksi. Pohjois-Afrikkaan tehdyt sijoitukset putosivat lähes 30 prosenttia, kun taas Saharan eteläpuolisessa Afrikassa projektien lukumäärä kasvoi 4,7 prosenttia.

Yli 80 prosenttia Afrikkaan tehdyistä sijoituksista kohdistui Saharan eteläpuolelle.

Afrikan kymmenen suosituimman investointien kohdemaan lista muuttui huomattavasti vuoteen 2012 verrattuna. Vain Etelä-Afrikka ja Nigeria säilyttivät ykkös- ja kolmossijansa listalla.

Suurimpia nousijoita olivat Kenia, Ghana ja Mosambik. Uusia maita kymmenen joukossa olivat Sambia ja Uganda. Pohjois-Afrikan Marokko, Tunisia ja Egypti pysyivät kärkikymmenikössä, mutta viime vuotista alemmilla sijoilla.

EY-raportin mukaan eniten sijoituksia Afrikkaan tehtiin Isosta-Britanniasta, mutta myös Afrikan maiden väliset sijoitukset kasvavat vakaasti.

”Afrikan osuus koko maailman suorista ulkomaisista sijoituksista on kasvanut tasaisesti kuluneen vuosikymmenen aikana. Sijoittajien huomion kohdistuminen yhä useampiin maihin ja toimialoihin on hyvä merkki. Uskon, että alueellinen integraatio ja infrastruktuurin kehitys houkuttelevat sijoittajia jatkossakin Afrikan kiinnostavien mahdollisuuksien äärelle”, EY:n Afrikan aluejohtaja Ajen Sita kommentoi.

Afrikan houkuttelevuus suhteessa muihin alueisiin on parantunut huomattavasti viime vuosina.

Sijoittajat ovat kiinnostuneita Etelä-Afrikan, Nigerian ja Kenian vakiintuneempien markkinoiden lisäksi uusista maista liiketoimintansa laajentamiseksi, ja Afrikan kasvava keskiluokka saa yritykset investoimaan yhä enemmän kuluttajavetoisille sektoreille.

”Sijoittamista Afrikkaan tukee moni seikka: demokratiakehitys, talouskasvu, kehittyvä liiketoimintaympäristö, kasvava keskiluokka, runsaat luonnonresurssit sekä infrastruktuurin kehitys”, Ajen Sita kuvailee.

Rahastosijoittajille löytyy runsaasti vaihtoehtoja Afrikka-sijoituksille. Tästä Bloombergin listasta löytyy useita Afrikkaan sijoittavia sijoitusrahastoja ja ETF:iä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös