Indikaattorit

Elinkeinoelämän ja kuluttajien suhdanneodotukset eri linjoilla

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit polkevat paikallaan matalalla tasolla, totea Elinkeinoelämän keskusliitto. Kuluttajien luottamus on kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan nousussa.

Suhdanneodotukset pysyivät EK:n mukaan toukokuussa edelleen pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella, ja suhdannekuva on vaisumpi kuin useimmissa muissa EU-maissa.

Pientä liikettä ylöspäin tapahtui vain rakentamisessa, missä luottamusindikaattori nousi lukemaan -19 huhtikuun saldoluvusta -28. Myös rakennusyritysten tilauskanta on pysynyt kuitenkin selvästi keskimääräistä heikommalla tasolla. Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -7.

Teollisuuden luottamus pysyi toukokuussa ennallaan saldoluvussa -6. Tuotannon ennustetaan jatkavan loivaa kasvua lähikuukausina, mutta tilauskanta on selvästi normaalia pienempi. Valmiiden tuotteiden varastot alenivat keskimääräiselle tasolle.

Yksityisten palvelujen luottamusindikaattori oli toukokuussa -2 eli suurin piirtein edellisen kuun lukemassa. Yritykset arvioivat, että yleinen suhdannetilanne on heikentynyt jonkin verran vuoden alkupuoliskolla. Myynnin kasvusta ennustetaan hidasta.

Myös vähittäiskaupan luottamusindikaattori pysyi toukokuussa suurin piirtein ennallaan saldoluvussa -1. Myyntiodotukset ovat varovaiset.

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitystä kohtaan on kuitenkin lähtenyt nousuun.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa 8,7, kun se oli huhtikuussa 3,7 ja maaliskuussa 8,5. Vuosi sitten toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon 5,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,1

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä näkemykset Suomen taloudesta, työttömyyskehityksestä sekä kotitalouden säästämismahdollisuuksista paranivat toukokuussa huhtikuuhun verrattuna.

Sen sijaan odotukset omasta taloudesta pysyivät ennallaan. Arviot oman talouden kehityksestä ja etenkin työttömyydestä olivat selvästi keskimääräistä alemmalla tasolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös