Strategiat

Ennustamisen sietämätön vaikeus – näin sijoitusgurukin menee vipuun

Sijoitusgurut syöttävät medialle myyviä uutisotsikoita. Gurutkin ovat kuitenkin usein aseettomia markkinoiden perusominaisuuden edessä – markkinoiden suuntaa on hyvin vaikea ennustaa.

Media rakastaa guruja, ja talousmedia rakastaa talousguruja. Nämä mielipideautomaatit tarjoilevat säännöllisin väliajoin medialle räväköitä näkemyksiä, joista toimittajien on helppo luoda iskeviä uutisotsikoita.

Yksi tällainen talous- ja sijoitusmedian rakastama guru on sveitsiläinen suursijoittaja ja taloustieteen tohtori Marc Faber.

Hän on tullut Nouriel Roubinin tavoin suurelle yleisölle tutuksi talous- ja kurssiromahduksia ennustavista kommenteistaan. Näiden kauhuskenaarioiden esittämisen ansiosta hän on saanut anglosaksisessa mediassa lempinimen Doctor Doom eli Tohtori Turmio.

Faber julkaisee Gloom, Boom & Doom Report -nimistä uutiskirjettä, jossa hän kertoo valtavirrasta poikkeavia sijoitusnäkemyksiään. Faberin hampaisiin ovat joutuneet erityisesti maailman suuret keskuspankit, joiden rahapolitiikkaa hän on voimakkaasti arvostellut, väittäen keskuspankkien löysän rahapolitiikan johtavan inflaation kiihtymiseen.

Mutta taloudessa ja sijoittamisessa ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Erityisen vaikeaksi asiantuntijoille on osoittautunut talous- ja pörssiromahdusten ennustaminen.

Ennusteet toimivat yleensä kohtuullisesti aikoina, jolloin talous toimii virheettömästi. Talouden shokit ovat ennustajien päänsärky, ne tulevat yleensä puun takaa yllättäen (jo määritelmällisestikin), eikä niiden voimakkuutta ja vaikutusta ymmärretä kuin vasta jälkeenpäin.

Katsotaanpa esimerkki. Tällaisia maailmanlopun ennusteita Marc Faber on antanut viimeisten neljän vuoden aikana.

Faberin kommentti hyperinflaatiosta: ”Ei ole kyse siitä jos, vaan milloin” – Business Insider, 23.9.2010

”Laskumarkkinat ovat alkaneet”, Marc Faber – CNBC, 3.8.2011

Faber: Dollarin arvo tulee olemaan nolla – Business Insider, 18.4.2011

Marc Faber: Saatamme kokea vuoden 1987 kaltaisen romahduksen tänä vuonna – Business Insider, 10.5.2012

Marc Faber: Varo! Vuoden 1987 kaltainen romahdus on tulossa – CNBC, 8.8.2013

Vuoden 2014 romahdus tulee olemaan pahempi kuin vuonna 1987: Marc Faber – CNBC, 10.4.2014

Jokainen voi katsoa Yhdysvaltojen inflaation, dollarin arvon ja osakemarkkinoiden yleisindeksien kehitystä vuosien 2011 – 2014 väliseltä ajalta –­ ja tehdä omat johtopäätöksensä.­­

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös