Asunnot ja kiinteistöt

Ongelmalähtöisyydestä menestysbisnekseen

Asuntosijoittamisessa on kyse muusta kuin vuokralaisongelmasta, kertovat asuntosijoittajat SalkunRakentajan vierasblogissa.

”Onko vuokralaisten kanssa ollut ongelmia?”. Tämä on tyypillinen kysymys, joka meille esitetään aika ajoin. Meilläkin tulee välillä kuin varkain tämä lause suusta, kun tulee juteltua toisten vuokranantajien kanssa. Kysymyshän on sinällään validi. Ongelma siinä vain on se, että kysymys keskittyy saman tien ongelmiin eikä mahdollisuuksiin.

Asuntosijoittamisessa on lopulta kyse jostain aivan muusta kuin vuokralaisongelmista. Ensinnäkin tekemällä pohjatyöt kunnolla, et niin todennäköisesti joudu tekemisiin ongelmavuokralaisten kanssa. Muistakaa kysellä vuokralaisten taustoja ja tarkastaa luottotiedot. Olemme kuulleet useita tarinoita, kuinka luotettavan oloiselta ihmiseltä paljastuu luottohäiriömerkintöjä. Tai mikä pahinta, ihminen on otettu jo asuntoon sisään ja yhtään vuokraa ei ole koskaan maksettu, koska asiaa ei ole tarkastettu ennen sopimuksen tekoa.

Toisekseen on olemassa useita asioita, joilla voi parantaa sijoituksensa tuottoa: käyttämällä sopivasti velkavipua, pitämällä asunto hyvässä kunnossa, tekemällä sellaisia vuokrasopimuksia, että pääsee vuokraamaan asuntonsa aina parhaaseen sesonkiin ja ennen kaikkea ostamalla oikeanlaisen asunnon sijoitusasunnoksi.

Parempia kysymyksiä esitettäviksi voisivat siis olla esimerkiksi seuraavat: kuinka olet parantanut vuokralaisen viihtyvyyttä asunnossa, mikä on kassavirtasi kulujen jälkeen, oletko saanut vuokratuottoja paremmiksi viime aikoina, oletko löytänyt hyviä uusia kohteita ja miltä asuntomarkkina vaikuttaa tällä hetkellä? Näiden kysymysten esittäminen vie asioita eteenpäin. Ne lupaa, että keskustelusta voi syntyä jotain hedelmällistä ja siitä voi olla apua tulevissa hankkeissa.

Voimme siis tyytyä rypemään ongelmissa tai koittaa osaltamme viedä asioita eteenpäin. Haasteita tulee aina vastaan asuntosijoittamisessakin, mutta ei niitä kannata ainakaan itse lähteä liioittelemaan ja antamaan niille liikaa valtaa. Lähde siis, arvon lukija, mukaan talkoisiin ja lähdetään yhdessä uudistamaan asuntosijoittamisesta käytävää keskustelua ongelmabisneksestä kohti menestysbisnestä. Hyviäkin tarinoita on meillä asuntosijoittajilla taatusti roppakaupalla. Ne täytyy vain kaivaa esiin oikeanlaisilla kysymyksillä!

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com –sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös