Raaka-aineet

Halvempi öljy piristää taloutta

Öljyn hinnan lasku piristää talouskasvua ja hyödyttää sijoittajia, arvioi Nordea markkinakommenteissaan.

Ukrainan kriisin ja Lähi-idän levottomuuksien olisi kuvitellut nostavan öljyn hintaa, mutta öljyn hinta onkin ollut laskussa viime viikkoina. Brent-öljyn tynnyrihinta painui 100 dollarin rajapyykin alle ensimmäisen kerran puoleentoista vuoteen, toteaa Nordea.

Öljyn hinnan laskun takana Nordean mukaan on useita tekijöitä.

Öljyn tarjonta ja kysyntä eivät tällä hetkellä ole tasapainossa. “Ensinnäkin kansainvälinen energia-alan järjestö EIA leikkasi öljyn kysyntäennustettaan, kun öljyn kulutuksen kasvu oli vuoden toisella neljänneksellä hitainta 2,5 vuoteen. Samaan aikaan öljyn tuotanto on kasvanut maailmalla”, Nordea toteaa. Erityisesti liuskeöljyn tuotannon kasvu Yhdysvalloissa on lisännyt öljyn tarjontaa. Lisäksi öljy-yhtiöt ovat ajaneet voimakkaita säästöohjelmia, mikä on mahdollistanut lisääntyvää hintakilpailua, ovat palaset öljyn hinnanlaskulle paikallaan.

Halpa öljy voitelee talouskasvun rattaita

Öljyn hinnan lasku on hyvä uutinen talousnäkymille maailmalla, sillä se piristää kulutuskysyntää. Nordean mukaan kymmenen prosentin hinnanlaskun odotetaan nostavan länsimaiden talouskasvua parin prosenttiyksikön kymmenyksen verran. Pankin mukaan myös Aasian runsaasti öljyä kuluttavat maat, kuten Kiina, ovat hyötyjiä.

Öljyn hinnan lasku vaikuttaa osaltaan myös yleiseen hintatason muutokseen. “Euroalueen inflaatio voikin painua nollan alapuolelle lähiaikoina. Vaikka keskuspankkien katseet ovat ensisijaisesti pohjainflaatiossa, eli inflaatiossa ilman ruokaa ja energiaa, aiheuttaa öljyn hinnanlasku varmasti lisää ryppyjä keskuspankkijohtajien otsille”, Nordea toteaa.

Sijoittajat ovat tyytyväisiä

Selkein voittaja laskevasta öljynhinnasta ovat Nordean mukaan osakesijoittajat. “Talouskasvun piristyminen ja toisaalta huippukevyenä pysyvä rahapolitiikka ovat molemmat mannaa osakesijoittajalle. Myös joukkolainamarkkinoille lasku on hyvä uutinen, sillä korkojen nousupaineet pysyvät kurissa.”

Selkein häviäjä on öljyn vientituloista riippuvainen Venäjä. “Venäjän talous on takunnut jo pidemmän aikaa, eikä öljyn hinnan lasku helpota tilannetta. Tynnyrihinnan pitäisi olla selvästi yli 100 dollarin, jotta valtion budjetti olisi tasapainossa. Tämä on jälleen yksi syy siihen, miksi emme suosittele sijoittamaan Venäjälle”, Nordea kertoo.

Aleneva öljyn hinta on ikävä asia tietenkin öljy-yhtiöille. “Myös öljy-yhtiöiden kurssit ovat olleet alamäessä, kun laskeva öljyn hinta syö niiden kannattavuutta. Energiasektorin tuotto on viimeisen kolmen kuukauden aikana hävinnyt maailman markkinoille reilut neljä prosenttiyksikköä”, Nordea toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös