Markkinakommentit

FIM: Tämän maan osakkeet hyvin edullisia

Vaikka Vietnamin osakkeet ovat nousseet reippaasti, on maan osakkeiden arvostustaso edelleen erittäin houkuttelevalla tasolla, arvioi sijoituspalvelutalo FIM.

Niin sanottuihin Frontier-markkinoihin laskettavan Vietnamin talouskasvu on ollut vaikuttavaa. Maan bruttokansantuote on viisinkertaistunut viidessätoista vuodessa, toteaa FIM asiakasjulkaisussaan.

Kohti korkeampaa jalostusastetta

Maan talous on voimakkaasti vientivetoinen, sillä viennin osuus BKT:sta on peräti 80 prosenttia. Perinteisesti maa on vienyt raaka-aineita ja alhaisen jalostusasteen teollisuustuotteita. FIM:n mukaan maa on kuitenkin noussut viime aikoina valmistusteollisuuden arvoketjussa ulkomaisten investointien avulla. ”Maasta on tulossa merkittävä elektroniikan ja mekaanisten tuotteiden valmistaja”, FIM toteaa.

Vietnam on kokenut kiinteistökuplan ja ylivelkaantumisen tuskan, mutta viimeisten kahden vuoden aikana maan hallituksen talouspolitiikan päätavoitteena on ollut vakauden palauttaminen, FIM toteaa.

Talouden dynamiikkaa on parannettu yksityistämällä useita valtionyhtiöitä, ja pankkisektoria on siivottu roskalainoista. FIM:n mukaan infrastruktuurin kehittämiseen on panostettu lujasti.

Osakkeiden arvostustaso alhaalla

Entäpä miltä näyttää Vietnamin pörssimarkkinoiden tilanne tällä hetkellä?

Keskusjohtoinen Vietnam ei voi röyhistellä rintaansa finanssimarkkinoiden perinteillä. Pörssikauppaa on FIM:n mukaan käyty vasta 12 vuotta. Pörssi voimistuu kuitenkin vakuuttavaa vauhtia. ”Alkuaikojen kahdesta listatusta yhtiöstä on noustu kuuteensataan”, FIM toteaa.

Kansainvälinen omistus on Vietnamissa kasvussa samalla kun omistuksia koskevia rajoitteita puretaan.

Vietnamin osakkeiden markkina-arvoja kuvaava VN Index on puolitoistakertaistunut puolentoista vuoden aikana. FIM:n mukaan markkinoiden arvostus on varsin maltillinen verrattuna muihin Aasian maihin.

Esimerkiksi Market Vectors Vietnam ETF -rahaston p/e-kerroin on tällä hetkellä tasan 10. Rahaston tuotto vuoden alusta on ollut lähes 23 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>