Osakeanalyysit

Nordnet: Vacon hyvä tarjous piensijoittajille

Nordnetin mukaan Vaconista tarjottuun hintaan on leivottu sisään kovat kasvuodotukset. Mahdollisia pörssistä ulos myytäviä laatuyhtiöitä on muitakin.

Vaconista tarjottu hinta on Nordnetin mukaan piensijoittajien kannalta edullinen, koska hitaaseen kasvuvauhtiin valahtaneesta liiketoiminnasta tarjotaan yhä kasvuyhtiön korkeita arvostuskertoimia suhteessa myyntiin ja tulokseen.

”Vaconin osakkeesta kurssikäyrään nähden maksettava 13,1 prosentin preemio on suuruusluokaltaan lapsenkengissä. Kuitenkin yhtiön liiketoiminnasta laskettaviin arvostuskertoimiin nähden ostotarjous on suorastaan antelias”, Nordnet toteaa.

Preemio jää Nordnetin mukaan tarjousta edeltävään pörssikurssiin verrattuna perustellusti alhaiseksi, koska Vaconia on pidetty jo vuosikausien ajan Helsingin pörssin potentiaalisten yritysostokohteiden kärkiehdokkaana.

Ostokohdemaineensa vuoksi osake on ollut kroonisesti korkean arvostustason vanki.

”Vacon on erittäin laadukasta mutta uskomattoman kovalla hintalapulla varustettua liiketoimintaa. Vaconin viime tilikauden nettotulokseen verrattuna tarjoushinta on jopa 36-kertainen. Helsingin pörssin yhtiöillä vastaava tuloskerroin on tällä hetkellä keskimäärin 16”, kommentoi Nordnet Suomen osakestrategi Jukka Oksaharju .

Ostotarjous hinnoittelee kovaa kasvua

Ostotarjouksen arvostuskertoimilla Vaconin kasvuodotukset on hinnoiteltu pörssin terävimpään kärkeen, Oksaharju toteaa.

”Sinne Vacon kuuluikin vielä vuosina 2010 ja 2011, jolloin yhtiön myynti kasvoi keskimäärin 18,3 prosenttia tilikaudessa. Tarjoushintaa tarkastellessa tulee kuitenkin alleviivata, että Vaconin keskimääräinen myynnin vuosikasvu on sukeltanut vuoden 2011 jälkeen 2,9 prosenttiin vuosina 2012 ja 2013.”

Vaconin kasvukäyrä on näin ollen hiipumassa tuntuvasti, mutta tarjoushinnassa se ei näy osakkeen arvostuskertoimissa, Oksaharju jatkaa.

”Huomionarvoista on tässä yhteydessä, että Vacon myös laski vuotta 2014 koskevaa ohjeistustaan viime perjantaina, koska yhtiön odotukset loppuvuoden tilausten osalta ovat heikentyneet. Tanskalaiset eivät siis hyppää rajussa nousukulmassa olevan raketin kyytiin, mutta sen sijaan suomalaiset piensijoittajat saavat ostotarjouksen kovien arvostuskertoimien kautta kuun ja tähdet taivaalta”, linjaa Oksaharju.

Muitakin laatuyhtiöitä pois pörssistä?

Vacon ei ole ensimmäinen eikä viimeinen Helsingin pörssistä ulos ostettava laatuyhtiö.

Oksaharjun mukaan vuoroaan jonottaviin kandidaatteihin lukeutuvat ainakin Konecranes, Outotec ja Rapala.

Nämä yhtiöt ovat kannattavia, kansainvälistyviä, osingonmaksukykyisiä ja pitkällä aikavälillä globaaleista megatrendeistä hyötyviä kasvutoimijoita.

”Nykyinen markkinatilanne on suorastaan kattanut pöydän yritysostajille lyömällä laatuosakkeiden kurssitasot kymmeniä prosentteja alle historiallisten huippujen”, summaa Oksaharju.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös