ETF-perusteet

Strategiset älybeeta-ETF:t lisäävät rajusti suosiotaan

Strategiset indeksiosuusrahastot lisäävät suosiotaan rytinällä. Mitä ovat strategiset eli älybeeta-ETF:t?

Strategiset eli älybeeta-ETF:t ovat indeksiosuusrahastoja jotka seuraavat markkina-arvoja painottavan indeksin sijaan jollain muulla tavoin painotettua indeksiä.

Kauppalehden mukaan strategisten ETF-rahastojen suosio on kasvanut hurjaa vauhtia erityisesti Yhdysvalloissa. Vuoden 2010 alussa nämä älybeeta-ETF:t keräsivät pääomia vajaat 100 miljardia dollaria. Tällä hetkellä hätyytellään jo 350 miljardin dollarin rajapyykkiä.

Euroopassa strategisten älybeeta-rahastojen suosio on ollut huomattavasti vaisumpaa, mutta kasvu on ollut vanhallakin mantereella hurjaa. Vuoden 2010 lopussa pääomia strategiset-ETF:t keräsivät alle 10 miljardia dollaria, mutta tällä hetkellä pääomia on kertynyt jo yli 25 miljardia dollaria.

Strategisten ETF:in osuus kaikista ETP-tuotteista on noussut Yhdysvalloissa jo lähes 20 prosenttiin ja Euroopassakin lähes kuuteen prosenttiin.

Kaiken kaikkiaan strategisiin ETF:iin in on sijoitettu pääomia kesäkuun lopussa jo lähes 400 miljardia dollaria, kertoo Kauppalehti.

Älybeeta-ETF:ien ideana on tarjota sijoittajille indeksiosuusrahastoja, jotka pyrkivät markkina-arvopainotteisia indeksiosuusrahastoja parempaa tuottoa tai vaihtoehtoisesti alhaisempaa riskiä.

Älybeeta-ETF:t tarjoavat erilaisiin sijoitusstrategioihin perustuvia painotuksia. Suosittuja ovat esimerkiksi osinkoyhtiöitä, kasvua tai arvo-osakkeita painottavat älybeeta-ETF:t.

Älybeeta-ETF:t saattavat pyrkiä myös markkina-arvoon perustuvia rahastoja alhaisempaan riskiin. Tällöin älybeeta-ETF saattaa painottaa esimerkiksi alhaisen volatiliteetin osakkeita.

Kauppalehden mukaan strategisen beetan tuotteita on maailmalla tarjolla jo peräti 673 kappaletta.

Kuten tavallisiakin ETF:iä, voi sijoittaja ostaa älybeeta-ETF:iä suoraan pörssistä kulloisellakin markkinahinnalla. Hallinnointipalkkiot vaihtelevat suuresti, ja ne ovat yleensä huomattavasti perinteisiä ETF:iä korkeampia.

Perinteisten indeksiosuusrahastojen kuningasajatuksena on passiivinen sijoittaminen, jossa sijoittaja ei maksa mitään aktiivisesta salkunhoidosta sijoitusrahastojen tapaan. ETF-sijoittaja tyytyy markkinan keskimääräiseen tuottoon, ja uskoo, ettei aktiivisella salkunhoidolla ole mahdollista päihittää indeksiä.

Strategisissa ETF:ssä tämä passiivisen sijoittamisen ydinajatus on osittain unohdettu. Älybeeta-ETF:iin sijoittavien on otettava näkemystä siihen, millaisiin älybeeta-ETF:iin kannattaa kulloisessakin markkinatilanteessa sijoittaa. Toki myös perinteisissä ETF:ssä sijoittaja joutuu ottamaan kantaa markkinaan ja omaisuuslajiin.

Strategiset ETF:t ovat Kauppalehden mukaan erityisesti suursijoittajien suosiossa. Tälle sijoittajaryhmälle strategisen beetan indeksiosuusrahastot tarjoavat kustannustehokkuutta ja hajautusta – tarjoten samalla kuitenkin aktiivisten sijoitusrahastojen tapaan mahdollisuuden markkinaindeksin ylittävään ylituottoon tai alhaisempaan riskiin.

Piensijoittajille älybeeta-ETF:t saattavat olla vaarallisia, koska ne saattavat olla rakenteelltaan monimutkaisia. Sijoittajan on ymmärrettävä näiden tuotteiden tarkoitus, toimintaperiaatteet ja riskit.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös