ETF-perusteet

Strategiset älybeeta-ETF:t lisäävät rajusti suosiotaan

Strategiset indeksiosuusrahastot lisäävät suosiotaan rytinällä. Mitä ovat strategiset eli älybeeta-ETF:t?

Strategiset eli älybeeta-ETF:t ovat indeksiosuusrahastoja jotka seuraavat markkina-arvoja painottavan indeksin sijaan jollain muulla tavoin painotettua indeksiä.

Kauppalehden mukaan strategisten ETF-rahastojen suosio on kasvanut hurjaa vauhtia erityisesti Yhdysvalloissa. Vuoden 2010 alussa nämä älybeeta-ETF:t keräsivät pääomia vajaat 100 miljardia dollaria. Tällä hetkellä hätyytellään jo 350 miljardin dollarin rajapyykkiä.

Euroopassa strategisten älybeeta-rahastojen suosio on ollut huomattavasti vaisumpaa, mutta kasvu on ollut vanhallakin mantereella hurjaa. Vuoden 2010 lopussa pääomia strategiset-ETF:t keräsivät alle 10 miljardia dollaria, mutta tällä hetkellä pääomia on kertynyt jo yli 25 miljardia dollaria.

Strategisten ETF:in osuus kaikista ETP-tuotteista on noussut Yhdysvalloissa jo lähes 20 prosenttiin ja Euroopassakin lähes kuuteen prosenttiin.

Kaiken kaikkiaan strategisiin ETF:iin in on sijoitettu pääomia kesäkuun lopussa jo lähes 400 miljardia dollaria, kertoo Kauppalehti.

Älybeeta-ETF:ien ideana on tarjota sijoittajille indeksiosuusrahastoja, jotka pyrkivät markkina-arvopainotteisia indeksiosuusrahastoja parempaa tuottoa tai vaihtoehtoisesti alhaisempaa riskiä.

Älybeeta-ETF:t tarjoavat erilaisiin sijoitusstrategioihin perustuvia painotuksia. Suosittuja ovat esimerkiksi osinkoyhtiöitä, kasvua tai arvo-osakkeita painottavat älybeeta-ETF:t.

Älybeeta-ETF:t saattavat pyrkiä myös markkina-arvoon perustuvia rahastoja alhaisempaan riskiin. Tällöin älybeeta-ETF saattaa painottaa esimerkiksi alhaisen volatiliteetin osakkeita.

Kauppalehden mukaan strategisen beetan tuotteita on maailmalla tarjolla jo peräti 673 kappaletta.

Kuten tavallisiakin ETF:iä, voi sijoittaja ostaa älybeeta-ETF:iä suoraan pörssistä kulloisellakin markkinahinnalla. Hallinnointipalkkiot vaihtelevat suuresti, ja ne ovat yleensä huomattavasti perinteisiä ETF:iä korkeampia.

Perinteisten indeksiosuusrahastojen kuningasajatuksena on passiivinen sijoittaminen, jossa sijoittaja ei maksa mitään aktiivisesta salkunhoidosta sijoitusrahastojen tapaan. ETF-sijoittaja tyytyy markkinan keskimääräiseen tuottoon, ja uskoo, ettei aktiivisella salkunhoidolla ole mahdollista päihittää indeksiä.

Strategisissa ETF:ssä tämä passiivisen sijoittamisen ydinajatus on osittain unohdettu. Älybeeta-ETF:iin sijoittavien on otettava näkemystä siihen, millaisiin älybeeta-ETF:iin kannattaa kulloisessakin markkinatilanteessa sijoittaa. Toki myös perinteisissä ETF:ssä sijoittaja joutuu ottamaan kantaa markkinaan ja omaisuuslajiin.

Strategiset ETF:t ovat Kauppalehden mukaan erityisesti suursijoittajien suosiossa. Tälle sijoittajaryhmälle strategisen beetan indeksiosuusrahastot tarjoavat kustannustehokkuutta ja hajautusta – tarjoten samalla kuitenkin aktiivisten sijoitusrahastojen tapaan mahdollisuuden markkinaindeksin ylittävään ylituottoon tai alhaisempaan riskiin.

Piensijoittajille älybeeta-ETF:t saattavat olla vaarallisia, koska ne saattavat olla rakenteelltaan monimutkaisia. Sijoittajan on ymmärrettävä näiden tuotteiden tarkoitus, toimintaperiaatteet ja riskit.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös