Raaka-aineet

Öljyn hinnan laskulla monenlaisia vaikutuksia

Nordean mukaan öljyn hinnan lasku vaikuttaa globaalisti kuluttajahintoihin montaa reittiä, sekä ennen kaikkea öljyntuottajamaiden talouksiin ja valuuttoihin.

Yksi syksyn huomionarvoisimpia suuntauksia maailmantaloudessa on ollut öljyn yllättävä ja raju hinnan lasku. Öljyn hinta on laskenut peräti 20 prosenttia alkukesästä.

Hinnan lasku vaikuttaa yllättävältä senkin vuoksi, että maailmantaloudessa on tällä hetkellä monia kriisipesäkkeitä, kuten Ukraina ja ISIS. Miksi talouden voiteluaineen hinta siis laskee?

Öljyn hinnan pudotukseen ei ole selkeää yksittäistä syytä, toteaa Nordea aamukatsauksessaan.

commodity-brent-crude-oil

Yksi syy saattaa olla öljyn tarjonnan kasvu. ”Tarjonta on paikoitellen vahvistunut, kun muun muassa Libyassa tuotantoa on saatu kasvatettua ja USA:n öljyntuotanto kasvaa tasaisesti. Myöskään ISISin nousu Irakissa ei ole vaikuttanut öljyntuotantoon”, Nordea toteaa.

Maailmantalouden, ja erityisesti Kiinan kasvun hidastuminen ovat heikentäneet öljyn kysyntää. Toisaalta öljyn tuonti Kiinaan ei ole merkittävästi laskenut.

Öljyn hinnan lasku luo laskupaineita öljyntuottajamaiden valuuttoihin.

Esimerkiksi rupla on noteerannut voimakkaasti öljyn hinnan laskun ja viime kuukausina öljyn hinnan ja USDRUB-kurssin välinen voimakas negatiivinen korrelaatio on palannut yli vuoden tauon jälkeen, Nordea toteaa. Ruplan heikkenemiselle on hyvät perusteet, koska laskeva öljyn hinta pienentää Venäjän kauppataseen ylijäämää.

Toisen öljymaan, Norjan valuuttakurssi on sen sijaan pitänyt yllättävän hyvin kutinsa, vaikka Norjankin kauppatase siitä kärsii. ”Käytännössä Norja kuitenkin nyt rahastoi vain vähemmän dollareita, joten kruunun kysyntään näin pieni öljyn hinnan lasku ei heti vaikuta. Pidemmällä aikavälillä toki Norjan investoinnit ja sitä kautta koko talous ja myös kruunu kärsivät laskeneesta öljyn hinnasta”, Nordea arvioi.

Maailmanlaajuisesti öljyn hinnan lasku tukee talouskasvua tehdasteollisuuden laskeneiden tuotantokustannusten myötä. Nordean mukaan alhaisemmat raaka-aineiden hinnat siis tuovat ”hyvää deflaatiota”.

Toisaalta juuri deflaatio on nyt länsimaiden huolenaiheena muutoinkin. ”Öljyn hinnan pysyvä lasku kerrannaisvaikutuksineen voi pysäyttää inflaation toivotun kiihtymisen, ellei talouskasvu vauhditu.”

Kuluttajille öljyn hinnan lasku on tietenkin myönteinen asia, näkyyhän se bensalitran hintana.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös