Valuuttakurssit

Euron heikentyminen tukee euroalueen näkymiä

Heikentyvä euro parantaa euroalueen yritysten liikevaihtonäkymiä ja kilpailukykyä, toteaa Mandatum Life.

Euroalueen yhteisvaluutta euro on heikentynyt kevään huippulukemistaan selvästi muihin päävaluuttoihin nähden.

Sijoittajien kannalta tapahtuneella kehityksellä on merkitystä, arvioi Mandatum Life uusimmassa markkinakatsauksessaan.

Varainhoitoyhtiön mukaan tähän mennessä viimeisimmät tulosjulkistusperiodit ovat nimittäin noudattaneet samaa kaavaa: yritykset raportoivat ulkomaan voittojensa supistuvan ulkomaan valuutan määräisinä vahvistuvaan euroon nähden.

Jos siis euron vahvistuminen on vaikuttanut tuloskuntoon heikentävästi, tulisi euron heikentymisen siten vahvistaa tulosnäkymiä.

”Nyt ollaan pitkästä aikaa tilanteessa, jossa on oletettavaa, että liian vahva eurovaluutta ei enää jarruta yritysten tulosten kehitystä”, Mandatum Life toteaa. Lisäksi heikentynyt euro tukee euroalueen vientiyrityksiä toisellakin tavalla – niiden kilpailukyky paranee.

Varainhoitoyhtiö laskee että 10 prosentin valuutan heikentyminen euroalueella vastaa noin 3 – 6 prosentin tulosten vahvistumista. Yritysten vientiin tämä antaa noin 2 – 3 prosentin nosteen.

Sijoittajia tietenkin kiinnostaa eniten se, miten euron heikentyminen tukee osakemarkkinoita.

Osakemarkkinoiden ja valuuttamuutosten välinen suhde on ollut varsin epävakaa euroalueen historiassa. ”Kuitenkin tulosten paraneminen yleensä on välttämätön edellytys kestävämmälle osakekurssien nousulle, joten on ennakoitavissa, että nykytilanne tukee eurooppalaisia vientiyhtiöitä”, Mandatum Life toteaa.

Markkinoilla ennakoidaan Stoxx 600-osakeindeksin liikevaihdon kasvuksi vaatimattomat +0,3 prosenttia tälle vuodelle ja ensi vuodelle +3,4 prosenttia. Euron heikentyminen saisi näihin lukuihin siis nostetta.

”Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että Venäjä-sanktiot tuovat negatiivista vaikutusta liikevaihtojen kasvuedellytyksille”, Mandatum Life varoittaa.

euro-dollari-valuuttakurssi

Kommentoi
Ylös
>