Osakeanalyysit

Sijoittaja.fi: Maailman halvimmat osakkeet

Maailman tämän hetken kolme halvinta osakeindeksiä ovat edullisia useilla arvostusmittareilla mitattuna.

Indeksin valintatyökalullamme voi etsiä arvostuslukujen perusteella halvimpia osakeindeksejä. Alhaiset arvostusluvut eivät kuitenkaan ole paras mittari, sillä tietyt osakeindeksit ovat aina arvostuslukujen perusteella edullisempia kuin toiset.

Absoluuttista arvostuslukua parempi mittari on arvostus suhteessa historiaan. Tämä kertoo sijoittajalle, mitkä osakeindeksit ovat ”alennuksessa”.

Esimerkki

MSCI Korea Indeksin PE-luku on 11,8 ja 12 kk:n ennustetulla tuloksella PE-luku on 10,0. Absoluuttisesti korealaiset osakkeet vaikuttavat edullisilta. Kuitenkin historialliset tulosarvostuspisteet ovat vain 5 asteikolla 1-10. Tämä tarkoittaa, että korealaisten yhtiöiden tulosarvostus on aika tarkkaan historiallisen keskiarvon mukainen.

Vastaavasti MSCI World Small Cap Indeksin PE-luku 12 kk:n ennustetulla tuloksella on 17,4. Vaikuttaa kalliilta. Historiallisesti pienyhtiöt ovat kuitenkin arvostettu korkeammalle, sillä historialliset tulosarvostuspisteet ovat 8 asteikolla (1-10).

Halvimmat osakeindeksit

Indeksin valintatyökalun perusteella halvimmat osakeindeksit suhteessa historialliseen arvostukseen ovat:

  1. Hang Seng China Enterprises Index
  2. MSCI Russia Index / MSCI EM Eastern Europe Index
  3. MSCI EM Energy Sector Index

Kaikki kolme osakeindeksia ovat myös absoluuttisilla arvostusluvuilla (EV/EBITDA, PE, PB, osinkotuotto, P/CF) tarkasteltuna edullisia. Esimerkiksi venäläisten yhtiöiden P/CF on 1,7 ja Hong Kongiin listatuiden mannerkiinalaisten yhtiöiden PE on 6,6. Kaikki arvostusluvut löytyvät Indeksin valintatyökalusta.

Kärkinelikosta kolmessa indeksissä näkyy Venäjän ja Ukrainan kriisi, joka on laskenut venäläisyhtiöiden osakekursseja ja siten parantanut arvostuslukuja. Myös listan kolmantena olevassa Kehittyvien markkinoiden energiayhtiöt -indeksissä Venäjän paino on 26 %. Jos Venäjä-kriisi pelottaa, niin kärjessä oleva kiinalaisiin yhtiöihiin sijoittava ETF on paras valinta.

 

Halvimmat-osakeindeksit-112014

 

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivuilla 20.11.2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös