Asunnot ja kiinteistöt

Hypo: Asuntomarkkinoilla ostajan markkinat

Asuntomarkkinoilta puuttuvat ensimmäistä asuntoaan ostavat, toteaa Hypoteekkiyhdistys Q4-tilanneanalyysissaan.

Asumiseen erikoistuneen Hypon mukaan pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella asuntokauppaa on loppuvuoden mittaan käyty yllättävän pirteästi, mikä kertoo asuntojen tarpeesta ja jatkuvasta kysynnästä. Liike on jatkuvaa, vaikkakin alavireistä.

”Ensimmäistä asuntoaan hakevat puuttuvat ostomarkkinoilta, ja se hidastaa osaltaan koko asuntokaupan ketjua”, Hypo toteaa.

Hypon mukaan asuntomarkkinoita ohjaavat yleinen luottamus ja talouskehitys. ”Ennusteet toinen toisensa jälkeen osoittavat työllisyyden pahenevan ja kasvun jäävän hyvin alhaiseksi. Kotimaiset tekijät eivät pysty tukemaan kasvun edellytyksiä niin, että talous saataisiin käännettyä lähitulevaisuudessa vahvempaan suuntaan”, luottolaitos toteaa.

Hypon analyysi vallitsevasta kotimaisesta tilanteesta loppuvuoden asuntomarkkinoilla kasvukeskuksissa kohenee, mutta jää kuitenkin edelleen miinukselle -75,0 pisteeseen (-7,5 %), koska suomalaista kansantaloutta koskevat suuret konkreettiset päätökset antavat edelleen odottaa itseään.

Uudet asuntolainat hyytyvät tänä vuonna kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Uusien lainojen nosto jäänee loka–marraskuun loppukiristä huolimatta alle 15 miljardin ensimmäistä kertaa vuoden 2004 jälkeen.

Hypon mukaan asuntokaupassa vahvoilla ovat nyt ne, joilla on ostovoimaa ja rahoitus on kunnossa. Kysyntä kohdistuu myös selvästi pieniin asuntoihin, joten niiden myyjällä tarjoutuu houkutteleva vaihtoehto siirtyä nykyistä väljempään asumiseen, koska isojen asuntojen suhteellinen hinta alenee.

Tinkimisvaraa löytyy nyt lähes kaikista asuntotyypeistä.

”Hyvin hoidetuista ja teknisesti hyvässä kunnossa olevista rivi- ja kerrostalokohteista kannattaa tinkiä rohkeasti 5–10 prosenttia pyyntihinnasta – heikommin hoidetuista ja teknisesti huonossa kunnossa olevista kohteista on tingittävä enemmän”, Hypo toteaa.

Kasvukeskusten ulkopuolella korostuu asunnon käyttöarvo. Hypon mukaan rahallinen markkina-arvo ja vakuusarvo pienenevät sitä mukaa kuin taloudellinen toimeliaisuus vähenee ja muuttoliike kaupunkeihin voimistuu. Myös välttämättömien remonttien siirtäminen hamaan tulevaisuuteen vie kiinteistöistä ja asunnoista rahallista arvoa. Jäljelle jää vain käyttöarvo, joka vaatii pysyäkseen ylläpitotoimia ja -kustannuksia.

Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu Isojaon syvetessä.

”Kaikki ennusmerkit tukevat sitä, että kaupungit vetävät yhä enemmän väkeä. Työpaikat, taloudellinen toimeliaisuus, palvelut ja vapaa-ajan mahdollisuudet keskittyvät kasvukeskuksiin. Talouden alavireessä myös kehyskunnissa nähdään muuttoliikkeen kääntyminen kohti keskuskaupunkeja.”

Kommentoi
Ylös
>