Asunnot ja kiinteistöt

Huoneistokeskus: Asuntomarkkinoilla merkkejä vilkastumisesta

Useat merkit viittaavat pitkään aallonpohjassa olleiden asuntomarkkinoiden vilkastumiseen, arvioi Huoneistokeskus.

Ensimmäinen positiivinen signaali on hintakehitys.

”Asuntokaupassa on havaittavissa selvä indikaatio terveen markkinahintatason löytymisestä. Jo joulukuussa asuntokauppavolyymi kapusi 0,5 prosentin nousuun viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Koko vuoden volyymi jäi jo aiemmin ennustamamme mukaisesti 7 % vuoden 2013 kokonaisvolyymista”, kertoo Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

Positiivisia signaaleja löytyy myös asuntoesittelyistä ja pankkitiskeiltä.

Huoneistokeskuksen mukaan vuodenvaihteen jälkeen ostajamäärät asuntoesittelyissä ovat vilkastuneet. Myös pankkien mukaan asuntolainapäätöksiä on tammikuun aikana annettu loppuvuotta enemmän. ”Ostajamäärien kasvu ei välttämättä näy tammikuun luvuissa, joita ei ole vielä vahvistettu, mutta helmikuulle voidaan jo odottaa positiivista kehitystä”, huomauttaa Asteljoki.

Ostajien spekulointi asuntokaupan oikea-aikaisuudesta on selvästi päättymässä, arvioi Huoneistokeskus. Tätä tukevat myös joulukuun alueelliset kauppamäärätiedot.

Kaupunkikohtainen asuntokauppatarkastelu kertoo huomattavia kasvulukuja asuntokaupoissa.

Huoneistokeskuksen mukaan Helsingissä tehtiin joulukuussa reilu 9 prosenttia edellisen vuoden joulukuuta enemmän kerrostalokauppoja ja omakotitalokaupat olivat peräti 33 prosentin nousussa.

Tampereella kerrostalokauppa kasvoi joulukuussa 20 prosenttia ja omakotitalokauppa huimat 50 prosenttia. ”Asuntokaupan syklit käynnistyvät usein pääkaupunkiseudulta, josta ne etenevät muiden kasvukeskusten kautta pienellä viiveellä muualle Suomeen. Tätä taustaa vasten asuntomarkkinavuoden voi odottaa kehittyvän verrattain positiivisessa tunnelmassa”, Asteljoki toteaa.

Joulukuussa myös myyntiajoissa oli havaittavissa pientä laskua koko maassa.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen keskimääräinen myyntiaika tippui muuta Suomea enemmän; joulukuussa myyntiajat olivat 58 vuorokautta kun ne marraskuussa olivat 62 vuorokautta. Muualla Suomessa keskimääräiset myyntiajat laskivat 81 vuorokauteen, kun ne marraskuussa olivat 82 vuorokautta.

Lue koko asuntomarkkinakatsaus tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös