Rahoitusteoriaa

Hyljeksityt osakkeet tuottavat paremmin

Markkina-arvo selittää osakkeiden välisiä pitkän aikavälin tuottoeroja.

Yleisen uskomuksen mukaan riskisemmät osakkeet tuottavat paremmin. Rahoitustutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkansa.

Sijoitustutkimusyhtiö Morningstarin analyytikko Matias Möttölä toteaa artikkelissaan, että osakkeiden välisten tuottoerojen vertailu osoittaa yllättäen alhaisemman riskin osakkeiden riskikorjattujen tuottojen olleen riskipitoisia parempia pitkällä tähtäimellä.

”Matalan beetan eli alhaisen markkinariskin ja volatiliteetin omaavat osakkeet ovat olleet korkean beetan syklisiä sijoituksia parempia riskikorjatulla tuotolla”, Möttölä toteaa.

Yalen yliopiston professori Roger Ibbotsonin tutkimukset osoittavat, että parempi selittäjä sijoituksen tuotolle on sen suosio. Mitä suositumpi sijoituskohde on sijoittajien keskuudessa, sitä korkeammalle hinta nousee ja sitä alhaisemmaksi jää tuleva tuotto.

Erityisesti suuret institutionaaliset sijoittajat karttavat epälikvidejä markkina-arvoltaan alhaisia osakkeita. Sen sijaan suursijoittajat hakevat turvaa ja likdviteettiä markkina-arvoltaan suurista yhtiöistä.

Oleellista on Ibbotsonin mukaan nimenomaan markkina-arvo, ei liikevaihto. Liikevaihdoltaan pienet yhtiöt eivät tuottaneet suuria paremmin. Markkina-arvoltaan pienet yhtiöt eivät ole suursijoittajien suosiossa, ja siksi niiden tulevaisuuden tuotto-odotus on korkean markkina-arvon osakkeita parempi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös