Makrotalous

Suomen talouskasvu jää tänä vuonna vaisuksi

Pellervon taloustutkimus ennustaa, että tänä vuonna bkt kasvaa vaivaiset 0,4 prosenttia ja vuonna 2016 1,4 prosenttia.

PTT:n mukaan Suomen talous on edelleen 4,2 prosenttia pienempi vuonna 2016 kuin vuonna 2008. Maailmantalouden kasvu kiihtyy tänä vuonna 3,5 prosenttiin ja ensi vuona kasvulukemat jäävät aavistuksen pienemmiksi.

Vetoapua löytyy kuitenkin finanssimarkkinoiden ja raaka-ainemarkkinoiden muutoksista. ”Erittäin matala korkotaso, öljyn hinnan lasku ja euron heikkeneminen antavat Suomen taloudelle vetoapua. Apua kuitenkin heikentää öljyn hinnan negatiivinen vaikutus Venäjän talouteen”, PTT arvioi.

Tutkimuslaitoksen mukaan heikko tulojen kasvu, vähäiset investoinnit ja julkisen talouden sopeuttaminen vähentävät kuitenkin kotimaista kysyntää. ”Hyvin pienet palkankorotukset ja heikko työllisyystilanne pitävät tulojen kasvun vaatimattomana. Hintojen lasku kuitenkin tukee ostovoimaa, ja kulutus kasvaa tänä vuonna 0,4 prosenttia. Tässä taloustilanteessa työllisyys ei juuri kasva vielä ensi vuonnakaan ja työttömyysaste pysyy noin 9 prosentissa.”

Euron heikentyminen on herättänyt toiveita viennin piristymisestä. Tänä vuonna viennin vetoapu jää kuitenkin vähäiseksi.

”Viennin ennustetaan kasvavan ensi vuonna 3 prosenttia. Pitkään jatkuneet Suomen viennin ongelmat eivät ole seurausta pelkästään vaativasta toimintaympäristöstä vaan viennin vauhtia heikentävät myös vientisektorin rakenneongelmat ja kustannuskilpailukyvyn puute”, PTT toteaa.

Julkinen velka pysyy Suomen riippakivenä. ”Matka julkisen talouden tasapainoon on pitkä, joten päätöksiä tarvitaan pikaisesti. Hallitus tarvitsee vakuuttavan ja toteuttamiskelpoisen suunnitelman velan kääntämiseksi laskuun. Sopeuttaminen kannattaa kuitenkin jaksottaa useamman vuoden ajalle. Suurten leikkausten toteuttaminen vaalikauden alussa johtaisi siihen, että talous ei kasvaisi lainkaan vuonna 2016, mikä veisi pohjaa sopeutustoimilta. Hyvä sopeutusohjelma mahdollistaisi myös kysynnän tukemisen esimerkiksi investointihankkeiden avulla.”

Kommentoi
Ylös
>