Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittaja, näistä kaupungeista paras tuotto sijoitusasunnolle

Suomen Vuokranantajien teettämä tutkimus selvitti millaisia kokonaistuottoja asuntosijoittajat saavat eri kaupungeissa.

Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vertailtiin eri kaupunkien kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2019 asti. Kokonaisvuokratuottoon vaikuttavat asunnoista saatava bruttovuokratuotto sekä odotettu arvonnousu. Alueelliset kehitystekijät koostuvat mm. väestön ja asuntokuntien kasvusta, opiskelijoiden määrästä ja asuntojen hintojen vaihtelusta alueella.

Parhaat sijoituskaupungit olivat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti. Heikoimmin vertailussa pärjäsivät Kouvola, Rauma ja Kokkola.

”Heikosti pärjänneissä kaupungeissa saattaa olla jokin vertailun elementeistä kunnossa, mutta kokonaistarkastelussa tulevaisuudennäkymät eivät ole vahvat. Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkästään bruttovuokratuottoa tai asunnon arvonnousupotentiaalia, koska myös alueellisilla kehitystekijöillä on suuri vaikutus tuottoon”, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Ensimmäistä kertaa tutkimuksessa tarkasteltiin myös pitkän aikavälin bruttovuokratuottoa.

Yhdeksänkymmentäluvun alun jälkeen vuosittainen bruttovuokratuotto on pysynyt vakaassa, noin neljän prosentin tasossa.

Edes taloudelliset heilahdukset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet bruttovuokratuottoon. ”Vakaa tuottotaso kertoo, että vuokrien nousu johtuu muista tekijöistä kuin sijoittajien jatkuvasta pyrkimyksestä kasvattaa bruttovuokratuottoaan. Vuokrien nousu johtuu ennen kaikkea ulkoisista tekijöistä, kuten asuntojen hintatason noususta ja hoitokulujen ripeästä kasvusta”, painottaa Koro-Kanerva.

Katso graafit ja lisätietoja tutkimuksesta:
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös