Raaka-aineet

Öljyn hinnoissa jälleen laskupaineita

Öljyn hinnan viimeaikaiselle laskulle löytyy yksi selkeä syy.

Nordean mukaan kevään aikana öljyn hinta näytti hieman piristymisen merkkejä, kun öljyntuottajat sopeuttivat tuotantoaan, ja hinnat kiipesivät selvästi alkuvuoden pohjista. Kreikan kriisi ja Kiinan osakemarkkinoiden romahdus ovat kuitenkin jälleen painaneet öljyn hintaa alaspäin. Lisäksi öljyvarastot ovat jälleen kasvussa Yhdysvalloissa, Nordea toteaa maanantain markkinakommenteissaan.

Öljy-hinta-Brent-laatu-072015

Öljyn hinnan lasku näkyy energiayhtiöiden osakehinnoissa, sillä Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksin pisteluku on alkuvuoden tasollaan, mutta energiayhtiöiden osakkeiden kehitys on noin 9 prosenttia pakkasella.

Nordean mukaan perimmäinen syy öljynhinnan laskuun löytyy kysynnän ja tarjonnan epätasapainosta.

”Kiinan hidastuvien kasvunäkymien lisäksi öljyn hintaa painavat uutiset Yhdysvaltojen öljyvarastojen täyttymisestä sekä Iranin öljynvientirajoitusten mahdollisesta päättymisestä. Kevään korkeammat öljynhinnat rohkaisivat yhdysvaltalaisia liuskeöljyn tuottajia jälleen lisäämään tuotantoaan, mikä kasvattaa maan öljyvarastoja”, Nordea toteaa.

Iranin ydinsopimuksen mahdollinen syntyminen taas tarkoittaisi Nordean mukaan Iranin öljyntuotannon lisäämistä ja vientimäärien kasvua. ”Merkille pantavaa viimeisimmässä öljyn hinnan laskussa on ollut, että johdannaismarkkinoilla tehtävissä kaupoissa, joissa sovitaan öljytoimituksista tulevina vuosina, öljy hinnoitellaan yhtä alas kuin vuoden vaihteessa. Öljyn nykyhinta ei kuitenkaan ole laskenut lähellekään alkuvuoden pohjia”, pankki toteaa.

Kommentoi
Ylös
>