Indikaattorit

Sijoittajat lisäävät edelleen riskinottoaan

NN Investment Partnersin tuoreen Risk Rotation Index -tutkimuksen mukaan sijoittajat ovat edelleen halukkaita ottamaan riskejä markkinoiden epävarmuuksista ‒ kuten Kiinan ja Kreikan kriiseistä ‒ huolimatta.

Tutkimukseen haastateltiin 120 institutionaalista rahastonhoitajaa ympäri maailmaa. 28,3 prosenttia heistä sanoi kasvattaneensa riskinottoaan viimeisen 6 kuukauden aikana. 18 prosenttia oli laskenut riskitasoaan, joten kaiken kaikkiaan riskinotto lisääntyi 10 prosentilla.

Tästä itsevarmuudesta huolimatta sijoittajat ovat entistä huolestuneempia mahdollisesta kriisistä euroalueella – 49 prosentin mielestä se on ”merkittävä” ja 13 prosentin mielestä ”erittäin merkittävä” riski heidän portfoliolleen.

”Vaikka lähes puolet vastaajista pitää euroalueen kriisiä merkittävänä riskinä, he suhtautuvat tilanteeseen sekä varovaisesti että itsevarmasti. Kreikka vavisutti markkinoita, mutta euroalue selvisi. Kiinan kriisi – meidän mielestämme sitä voi jo kutsua kriisiksi – luo merkittäviä ongelmia viejille ja eniten pääomahyödykkeitä Kiinaan myyville maille”, sanoo NN Investment Partnersin Multi Asset -toiminnoista vastaava strategiajohtaja Valentijn van Nieuwenhuijzen.

”Markkinoiden hermoilusta huolimatta sijoittajat luottavat edelleen markkinoihin ja ovat jokseenkin optimistisia, sillä kasvu on viime aikoina elpynyt Yhdysvalloissa ja Japanissa. Nyt kun olemme taas tyynillä vesillä (ainakin toistaiseksi), olemme nostaneet osakkeet neutraalista takaisin lievään ylipainoon”, van Nieuwenhuijzen jatkaa.

Tutkimuksesta voi myös päätellä, että sijoittajat vakauttaneet portfolioitaan. Yli puolet (53 %) vastaajista sanoi, ettei ole muuttanut riskiprofiiliaan viimeisen kuuden kuukauden aikana. Tämä on suurin osuus sitten Risk Rotation -indeksin lanseerauksen vuonna 2013.

Hallitakseen riskejään seuraavien kuukausien aikana, sijoittajat suosivat yhdistelmästrategioita (74 %) ja osakestrategioita (56 %).

sijoittajat-riskinottohalukkuus-082015

”Markkinoilta löytyy runsaasti mahdollisuuksia sijoittajille – mutta myös monia mahdollisia sudenkuoppia. Siksi on tärkeää, että sijoittajat käyttävät oikeaa sijoitusstrategiaa turvatakseen tuottonsa myllertävillä markkinoilla”, van Nieuwenhuijzen toteaa.

”Tutkimuksemme mukaan 46 prosenttia sijoittajista on viimeisen vuoden aikana hajauttanut portfoliotaan riskinhallintatarkoituksessa. Uskomme eri omaisuusluokkia hyödyntävien strategioiden tarjoavan sijoittajille pääsyn tasaista tuottovirtaa tuoviin riskeihin, jopa epävarmassa taloustilanteessa.”

Kun tarkastellaan suosituimpia omaisuusluokkia riski–tuotto-suhteen perusteella, sijoittajat sanoivat suosivansa osakkeita (34 %), kiinteistöjä (17 %) ja valtionlainoja (14 %) seuraavan kolmen kuukauden aikana. Maantieteellisesti suosituimmat alueet riski–tuotto-suhteen perusteella olivat Yhdysvallat (46 %), Japani (38 %) ja euroalue (29 % ).

Kommentoi
Ylös
>