Markkinakommentit

Talletustilillä parempaa tuottoa kuin vähäriskisillä rahastoilla

Tarkastelemme tässä artikkelissa Suomen ”turvallisimpien” rahastoluokkien tuottoja.

Monien yllätykseksi korkosidonnaiset rahastot ovat tuottaneet suorastaan kehnosti alhaisen korkotason ympäristössä. Hyvin kilpailutettu talletustarjous tai eurosuojattu ETF voi tarjota mielenkiintoisen vaihtoehdon euroalueen korkoinstrumenttien rinnalle.

Korkomarkkinoiden arvostuskupla?

Olemme useaan otteeseen tänä vuonna kirjoittaneet korkomarkkinoiden arvostuskuplasta ja onnettomasta tuottopotentiaalista (ks. esim. Korkosijoittajan riskit korkeimmillaan vuosikymmeniin). Erityisesti euroalueella korkotasot ja riskilisät ovat poikkeuksellisen alhaalla deflatorisen ympäristön painaessa päälle ja Euroopan keskuspankin tukiessa ostoillaan joukkovelkakirjalainamarkkinoita. Näin ollen sijoittajalle on tarjolla lähinnä onneton juokseva korkotuotto.

Historiallisia korkoinstrumenttien tuottoja tarkastellessa viimeisen 30 vuoden rakenteellinen tuottovaateiden lasku on tarkoittanut erinomaisia tuottoja  myös pääoman arvon nousun johdosta (korkoinstrumenttien hinnat nousevat tuottovaateiden laskiessa ja päinvastoin). Korkotasojen kolkutellessa jo lähellä nollaa ei tätä tuottovaateiden laskun kautta tulevaa arvonnousupotentiaalia ole enää luvassa. Sen sijaan tuottovaateiden (korkotasojen) mahdollisesti noustessa pääoma altistuu negatiiviselle arvonkehitykselle. Tästä syystä tapanamme on ollut tänä vuonna tyytyä toteamaan, että korkomarkkinoilla on tarjolla lähinnä riskiä ilman tuottoa, ei toisinpäin.

Esimerkkejä viime kuukausien tuotoista

Konkreettisena varoituksena korkopainotteisten rahastojen mahdollisesta heikosta tulevasta kehityksestä tarkastelemme hieman edeltävien kuukausien tuottoja. Otamme tarkasteluun tuoreimman syyskuisen rahastoraportin, josta tarkastelemme edeltävän kuuden kuukauden tuottoja vähäriskisistä rahastoluokista (keskimääräisiä 6 kk tuottoja rahastoluokista per 30.9.2015):

  • euroalueen valtionlainoihin sijoittavat pitkän koron rahastot: -3,2 %
  • ympäri maailmaa valtionlainoihin sijoittavat pitkän koron rahastot: -6,7 %
  • kehittyville markkinoille sijoittavat pitkän koron rahastot: -7,2 %
  • euroalueen yrityslainarahastot: -2,8 %
  • ympäri maailmaa sijoittavat yrityslainarahastot: -3,9 %
  • euroalueen korkean riskin yrityslainarahastot: -3,0 %
  • ympäri maailmaa sijoittavat korkeariskiset yrityslainarahastot: -5,4 %
  • 25 % keskimääräisellä osakepainolla sijoittavat yhdistelmärahastot keskimäärin: -6,0 %
  • rahamarkkinarahastot: -0,3 %
  • muut lyhyen koron rahastot: -1,3 %

Keskimäärin Suomen turvallisimmilla rahastoluokilla (painottamatta pääomilla) on siis saanut viimeisen kuuden kuukauden aikana keskimäärin -4,4 %:n tuoton.

Samaisen rahastoraportin mukaan kotimaisten pitkän koron rahastojen pääomat olivat syyskuun lopussa 27,7 miljardia euroa ja lyhyen koron rahastoissa 13,4 miljardia. Kaikista rahastopääomista nämä vastasivat yhteensä 44,4 %:ia.

Johtopäätökset – mitä varovainen sijoittaja voi tehdä?

Nyky-ympäristössä on siis selvää, että perinteisissä euroalueen valtionlainoihin ja yrityslainoihin sijoittavissa ratkaisuissa tuottopotentiaali on poikkeuksellisen pieni. Sijoittajan on mielestämme järkevää harkita:

1. korkosijoitustensa hajautusta alueille, joissa tuottotasot ovat parempia

Esimerkiksi hyvän luottoluokituksen kehittyvien valtioiden lainoista on saatavissa noin 6%:n korkotuottoa maturiteettiin. Euroalueelta poistuttaessa sijoittaja altistaa itsensä kuitenkin valuuttariskille. Onneksi tänä päivänä esimerkiksi ETF-rahastot tarjoavat tehokkaita valuuttasuojattuja vaihtoehtoja, joilla pääset käsiksi parempaan korkotuottopotentiaaliin ilman altistumista valuuttariskille. Voit etsiä hyvää korkotuottoa tarjoavia ETF:iä ETF-valintatyökalustamme järjestämällä hakutulokset Investment Intelligence-välilehdeltä sarakkeen ”Korko / tuotto maturiteettiin” mukaan. Mikäli haluat tarkasella vain euromääräisiä tai eurosuojattuja vaihtoehtoja, voit valita lisävalinnat-välilehdeltä lainatyypiksi ”Euromääräinen alla oleva”.

2. hyvien talletustarjousten kilpailutusta

Esimerkiksi tällä hetkellä suomalaisen talletussuojan alla oleva pankkikumppanimme tarjoaa jopa 1,5 %:n kiinteän koron vuoden määräaikaiselle talletukselle (katso tarkemmin tästä). Voit jättää yhteydenottopyynnön myös silloin, mikäli olet kiinnostunut hyvistä talletustarjouksista myös jatkossa. On hyvä huomata, että talletustilin 1,5 %:n turvallinen korko on lähes kaksinkertainen verrattuna siihen, mikä on euroalueen hyvän luottoluokituksen valtion- ja yrityslainamarkkinoihin sidotun indeksin tuottotaso 0,86 % (Bloomberg Europe Sovereign Investment Grade Corporate Composite Bond Index). Talletustili on helppo ja vaivaton perustaa.

Katso talletustarjous ja ota yhteyttä!

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivustolla 27.10.2015.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös