Makrotalous

Hedge-pomo väittää: Kiina on tikittävä aikapommi

Amerikkalaisen Hayman Capital -yhtiön salkunhoitaja J. Kyle Bass varoittaa Kiinan pankkijärjestelmän tikittävästä aikapommista.

Viimeisimmän 10 vuoden aikana Kiinan pankkisektori on kasvanut kolmesta biljoonasta (3000 miljardia) 34 biljoonaan, toteaa Business Insider.

Se on jo peräti 340 prosenttia Kiinan bruttokansantuotteesta. Vertailun vuoksi: Yhdysvallat ajautui finanssikriisiin kun sen pankkijärjestelmän koko oli 16,5 biljoonaa ja 100 prosenttia bruttokansantuotteesta.

”Velka ei ole koskaan noussut nopeammin tai laajemmin Kiinassa viimeisen 10 vuoden aikana”, Bass kertoo sijoittajakirjeessään.

Bassin mukaan vastaavalla velan kasvulle ei löydy historiasta vertailukohtaa. Kiinalaispankit ovat kiertäneet luottorajoituksia käyttämällä erilaisia varainhallintatuotteita.

Bassin sanoilla on painoarvoa, sillä hän ennusti oikein vuoden 2008 asuntolainakriisin. Hänen mukaansa Kiina joutuu lopulta devalvoimaan valuuttansa. Bassin yhtiö, Hayman Capital onkin myynyt lyhyeksi Kiinan valuuttaa yuania.

Kommentoi
Ylös
>