Rahastotietoa

Suomalainen finanssi-innovaatio hyödyntää kompetenssianalyysiä

Perinteisesti sijoittajat etsivät otollisia sijoituskohteita joko tunnuslukuihin perustuvan fundamenttianalyysin tai osakkeen historiatietoon perustuvan teknisen analyysin avulla.

Monen sijoittajan mielestä perinteisillä keinoilla ei ole mahdollista voittaa markkinoita.

United Bankersin salkunhoitaja Erkko Uusitalo on yhdessä it-yrittäjä Sakari Virkin kanssa luonut uuden mielenkiintoisen investointityökalun, joka hyödyntää systemaattisesti suursijoittajien ja sisäpiiriläisten kaupoista kerättyä tietoa.

Tässä Suomessa kehitetyssä ja Yhdysvalloissa patentoidussa sijoitustyökalussa hyödynnetään siis niin sanottua kompetenssianalyysia. Kompetenssianalyysi tekee alan huippujen saurannasta systemaattista ja algoritmia hyödynnetään parhaillaan UB Omaisuudenhoidon UB Amerikka -osakerahaston osakepoiminnassa.

”Rahaston vahvuus on siinä, että algoritmi suodattaa kaikkein taitavimpien sijoittajien osaamisen objektiivisen prosessin avulla”, toteaa Uusitalo Osakesäästäjien keskusliiton julkaisemassa Viisas Raha -lehden artikkelissa.

Suomalaisten kehittämä algoritmi näyttää toimivan.

Viisas Raha -lehden mukaan viime marraskuussa julkaistussa Sijoitustutkimus Oy:n rahastoraportissa UB Amerikka otti Pohjois-Amerikkaan sijoittavien rahastojen sarjassa kärkipaikan sekä kuukauden että puolen vuoden tuotoissa mitattuna.

Menetelmä toimii käytännössä siten, että suomalaisten kehittämä ohjelma kerää ja analysoi päivittäin kaikkien yhdysvaltalaisten pörssien toteutuneet kaupat, yhteensä yli 6000 instrumenttia ja 12 000 salkkua, sekä valtavan määrän sisäpiiriläisten kauppoja.

Sovellus määrittää sitten sijoittajille kyvykkyyden eri toimialoilla ja yhtiöissä. Kompetenssianalyysi antaa ostosignaalin, jos korkealle arvostetut sijoittajat ostavat ison position sellaisesta yhtiöstä, jossa heidän kyvykkyytensä on erinomainen.

Kommentoi
Ylös
>