Osakeanalyysit

Netflix romahtanut 30% – onko nyt aika ostaa?

Kuva: Jenny Cestnik

Kuva: Jenny Cestnik

Tilausvideopalveluyhtiö Netflix kasvaa vakuuttavasti, mutta siitä huolimatta osakekurssi on romahtanut. Onko kasvuyhtiö nyt ostohinnoissa?

Netflix on yhdysvaltalainen tilausvideopalvelu, joka tarjoaa elokuvia ja televisiosarjoja suoratoistona vastaanottajille.

Tilausvideopalvelu on nopeasti kasvava palvelu ympäri maailmaa ja Netflixillä on 75 miljoonaa tilaajaa ympäri maailmaa, joista 40 miljoonaa USA:ssa. Netflix palvelee jo 190 maassa.

Huimia kasvulukuja

Netfixin tilaajamäärät kasvavat hurjaa vauhtia. Sen Yhdysvaltain ulkopuolisten tilaajien määrä kasvoi loka-joulukuun aikana yli ennusteiden yli neljällä miljoonalla uudella tilaajalla, ja vuoden 2015 aikana tilaajamäärä kasvoi kokonaisuudessaan reilulla 17 miljoonalla.

Liikevaihto kasvoi viime vuoden loka-joulukuussa 1,82 miljardiin dollariin, kun se edellisen vuoden vastaavalla neljänneksellä oli 1,43 miljardia dollaria. Kasvua tuli siis yli 27 prosenttia.

Kova kasvu on näkynyt myös Netflixin markkina-arvossa. Alkuvuodesta 2012 yhtiön osakekohtainen hinta oli alle yhdeksän dollaria, ja alkuvuodesta 2015 kurssi nousi kaikkien aikojen korkeimmalle yli 133 dollariin.

Netflix-osakekurssi-022016

Hurjista kasvuluvuista huolimatta Netfixin markkina-arvosta on sulanut muutamassa kuukaudessa yli 30 prosenttia. Tällä hetkellä kurssi on alle 90 dollaria.

Kova kasvu ei sijoittajille riitä

Miksi hurjasti kasvavan Netflixin osake on laskenut näin rajusti?

Amerikkalaisen Motley Fool -sijoitussivuston mukaan kurssiromahduksen taustalla on neljännen kvartaalin käyttäjämäärien vaisu kasvu yhtiön kotimaassa Yhdysvalloissa. Kasvu jäi odotuksista.

Yhtiön hurjat kasvuluvut Yhdysvaltojen ulkopuolella eivät saaneet kurssilaskua pysähtymään. Yhtiö ilmoitti tammikuussa laajentaneen palvelunsa 130 uuteen maahan.

Kurssilaskulle ei Motley Foolin mukaan löydy kunnollista selitystä. Sijoitussivusto arvelee että osa sijoittajista on halunnut kotiuttaa kovia tuottojaan. Netflix oli nimittäin koko S&P 500 -osakeindeksin parhaiten tuottanut osake viime vuonna.

Netflixin videotoistopalvelulla on kuitenkin vielä reippaasti tilaa kasvaa, Motley Fool arvioi.

Netflix sai viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä kaiken kaikkiaan 5,59 miljoonaa uutta tilaajaa. Yhtiö uskoo rikkovansa tuon ennätyksen tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla, odottaen yli kuutta miljoonaa uutta käyttäjää.

Yhtiö parantaa myös kokoajan palveluaan, tuoden esimerkiksi uusia kieliversioita palveluunsa.

Motley Fool uskoo Netflixillä olevan satoja miljoonia käyttäjiä maailmanlaajuisesti 10 tai 15 vuoden kuluttua.

Arvostustaso taivaissa

Kasvulla on kuitenkin hintansa. Motley Fool varoittaa sijoittajia kasvuyhtiön korkeasta arvostustasosta.

Todellakin, viime vuoden tuloksella laskettu P/E-kerroin on peräti 311. Korkeimmillaan P/E-kerroin oli yli 400. Hinta suhteessa tasesubstanssiin, eli P/B-kerroin on sekin lähes 17.

Motley Fool laskee että nykyisellä arvostustasolla Netflixin pitäisi tavoittaa yli 300 miljoonaa käyttäjää hyvissä ajoin ennen vuotta 2030 tai yhtiön tuotto käyttäjää kohden tulisi nousta huomattavasti yli 200 dollarin.

Motley Foolin mukaan Netflixin kasvuodotukset on ladattu jo niin koviksi, että on olemassa riski, ettei Netflix pysty lunastamaan odotuksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös