Sijoitusideat

Nämä osinkoaristokraatit antavat turvaa markkinoiden turbulenssissa

Coca-Cola-022016

Amerikkalaisen The Streetin mukaan Coca-Cola ja Verizon tarjoavat turvaa ja vakuuttavaa osinkohistoriaa.

Osakemarkkinoilla on nähty alkuvuodesta kovaa volatiliteettia ja hermostuneisuutta. Sijoittajien tunnelmista kertoo VIX-indeksi eli pelkokertoimeksi nimetty mittari, joka on ollut nousussa alkuvuodesta.

Pörsseistä löytyy kuitenkin osakkeita joita markkinoiden turbulenssi ei hetkauta. Nämä yhtiöt ovat turvallisia ja vahvoja pelureita, jotka tekevät vuodesta toiseen kovaa tulosta ja jakavat muhkeaa tai kasvavaa osinkoa.

Amerikkalainen The Street -verkkolehti nimesi kaksi tällaista osinkoaristokraattia.

Ensimmäinen on virvoitusjuomayhtiö Coca-Cola. Kun vuonna S&P 500 -indeksi laski vuonna 2015 0,73 prosenttia, Coca-Colan osake nousi 1,75 prosenttia. Finanssikriisin pahimmassa vaiheessa vuonna 2008 S&P 500 laski -38,5 prosenttia, mutta Coca-Cola menetti markkina-arvostaan selvästi vähemmän, eli -26,2 prosenttia.

Vuonna 2002 S&P 500 romahti -23,4 prosenttia, mutta Coca-Colan markkina-arvo laski vain -7,0 prosenttia.

Coca-Colan osinkohistoria on vakuuttava.

The Streetin mukaan virvoitusjuomayhtiö on pystynyt jakamaan osinkoja aina vuodesta 1920 lähtien. Mikä tärkeämpää, Coca-Cola on pystynyt kasvattamaan osinkojaan vuodesta 1963 lähtien, eli osingot ovat nousseet kunnioitettavan 53 vuoden ajan.

Ei Coca-Colakaan tietenkään ole mikään riskitön sijoitus. Viime vuosina vahvistunut dollari rasittaa yhtiön vientituloja ja kilpailijat kuten PepsiCo Inc. sekä paikalliset kilpailijat syövät yhtiön markkinaosuutta.

Coca-Colan osinkotuotto on 3,1 prosenttia, mikä on suomalaisittain melko vaatimaton, mutta jenkkimarkkinoilla korkeampi kuin maan kulutustavarasektorin keskimääräinen 2,6 prosentin osinko.

Coca-Colan P/E-kerroin on tällä hetkellä 22.

Toinen The Streetin mainitsema osinkoaristokraatti on Verizon Communications.

Yhtiö on yhdysvaltalainen tietoliikenneyritys, jolla on yli 140 miljoonaa lankapuhelinliittymää ja 203 000 työntekijää. Verizon omistaa Verizon Wireless -matkapuhelinoperaattorin.

Verizonin 4,5 prosentin osinkotuotolla teleoperaattori tarjoaa vakaata tuottoa myös synkempinä aikoina.

Verizonin vahvuus on Coca-Colan tapaan osinkojen vakuuttava kasvu. The Street arvioi yhtiön tarjoavan 3-5 prosentin osinkokasvua seuraavien muutaman vuoden ajan. Yhtiö on kasvattanut osinkoja joka vuosi aina vuodesta 2007 lähtien.

Verizonista tekee vakaan sijoituskohteen myös alhainen beta-kerroin, mikä kertoo siitä, että yhtiön osakekurssin vaihtelu on vähäisempää kuin vertailuindeksin (S&P 500). Yhtiön beta-kerroin on vain 0,46.

Verizonin arvostustaso ei ole korkea. EV/EBITDA on 6,25 ja se on alhaisempi kuin verrokeilla, kuten AT&T:lla (7,3) tai T-Mobilella (7,7).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös