Talouden trendit

Puukauppa käy vilkkaampana kuin aikoihin

Puukauppa on alkuvuonna ollut selvästi keskimääräistä vilkkaampaa, kertoo Metsäteollisuus ry.

Tammikuun paukkupakkasilla puukauppa lähti käyntiin pirteästi. Metsäteollisuus ry:n jäsenet ostivat puuta 2,8 miljoonaa kuutiota, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin keskimäärin tammikuussa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Metsäteollisuus ry:n mukaan tukkien ostomäärä oli miljoona kuutiota, mikä on 5 prosenttia enemmän kuin keskimäärin tammikuussa kymmenenä edellisenä vuotena. Myös kuitupuun ostomäärä, 1,7 miljoonaa kuutiota, oli 26 prosenttia enemmän kuin keskimäärin vastaavana ajanjaksona.

Puunkorjuuta ovat vauhdittaneet pakkaskelit, joiden toivotaan jatkuvan pitkälle kevääseen. Metsäteollisuus ry:n mukaan tällöin saadaan purettua edellisvuosilta jääneitä talvikorjuurästejä ja mahdollisuuksien mukaan myös ostettua uusia kohteita korjuuseen.

Tammikuussa mänty- ja kuusitukista maksettiin keskimäärin 53 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 42 ja 57 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 41 euroa kuutiolta ja vaihteli 34 ja 45 euron välillä. Mänty- ja koivukuidun keskikantohinta oli 15 euroa ja kuusikuidun 17 euroa kuutiolta. Kuitupuiden hinta vaihteli 10 ja 18 euron välillä.

Kantohintojen vaihteluun on Metsäteollisuus ry:n mukaan useita syitä. Hintatasoon vaikuttaa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta. Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä kohteilla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös