Yritysuutiset

Fortum petti odotukset pahasti – Nordealta silti yhä ostosuositus

Pankin mielestä sijoittajien reaktio energiayhtiön osavuosikatsaukseen oli ylilyönti.

Fortumin osakekurssia lyötiin eilen pahemman kerran kun energiayhtiö kertoi odotettua alhaisemmista tuotantomääristä. Myös osinkoehdotus oli pettymys. Fortumin osake romahtikin osavuosikatsauksen siivittämänä yli 13 prosenttia.

Mitä sijoittajan tulisi Fortumin tilanteesta ajatella?

Eilinen kurssireaktio oli liian jyrkkä suhteessa tulosraporttiin, arvioi Nordea markkinakommenteissaan. Nordea huomauttaa että tuotantomäärät vaihtelevat kvartaaleittain. Viimeisen kvartaalin tulosnotkahdus saattaa siis olla väliaikaista. Nordean mukaan on mahdollista, että Fortum on pidätellyt vesivoiman tuotantoa parempaa hintatasoa odotellessa.

Myös sähkön alhainen hinta Pohjoismaiden on Fortumille haaste. Nordean mukaan sähköhintoja ennakoivat futuurit ennakoivat nyt laskevia hintoja tuleville vuosille.

”Tällä hetkellä sähkön hinnat eivät tue uusia investointeja (tukea saavaa uudistuvaa sähköntuotantoa lukuun ottamatta), mikä ei pidemmällä tähtäimellä ole kestävää. Ydinvoimatuotantoa tarvitaan myös jatkossa, ja ennen pitkää kyseinen tuotanto pitää saada investointeja tukevalle tai edes ylläpitokuluja vastaavalle kannattavuustasolle (sähkön hinnan nousulla tai tuotantomuotoa tukevilla mekanismeilla). Ongelma on erityisen suuri Ruotsissa, jossa ydinvoimaverot ovat jo nyt johtaneet tuotantoyksiköiden sulkemispäätöksiin.

Myös Fortumin osinkolinjaus oli sijoittajille pettymys. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että Fortum jakaa vuodelta 2015 osinkoa 1,10 euroa osaketta kohti.

Nordean mukaan Fortumin nettokassa pullottaa yhä yli 2 miljardissa eurossa, joten odotukset ylimääräiselle osingolle olisivat olleet perusteltuja.  ”Osinkotuotto ehdotetulla osingolla ja eilisen päivän päätöskurssilla on yhä noin 9 %, samalla, kun yhtiö havittelee uusia aluevaltauksia yritysostoin. Näin ollen osinkoehdotus voidaan nähdä Fortumin kannalta ymmärrettävänä.”

Nordea Marketsin suositus Fortumin osakkeelle on edelleen ”Osta” ja tavoitehinta 16 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös