Yritysuutiset

Neste kasvatti kannattavuuttaan lähes 60 prosenttia

Alhainen öljyn hinta antoi tukea Nesteen tuloskehitykselle.

Nesteen tulos vuonna 2015 oli erinomainen Porvoon jalostamon kaikkien aikojen suurimmasta seisokista huolimatta. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 925 miljoonaa euroon vuoden 2014 583 miljoonasta eurosta.

Tuloskasvu tuli siis lähes 60 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Raakaöljyn hinnan romahdus ei Nesteen kannattavuudessa näy. Raakaöljyn hinnalasku kyllä vähensi liikevaihtoa, mutta marginaalit pysyivät hyvinä.

Yhtiön mukaan öljytuotteiden vertailukelpoiseen liikevoittoon vaikuttivat positiivisesti korkeammat viitemarginaalit ja suotuisa Yhdysvaltain dollarin ja euron välinen valuuttakurssi, joiden vaikutus oli suurempi kuin Porvoon jalostamon suunnitellun suurseisokin ja alemman lisämarginaalin negatiivinen vaikutus.

Alhainen öljyn hinta tuki myös kysyntää.

Nesteen toimitusjohtajan Matti Lievosen mukaan vuoden kuluessa jalostusmarginaaleja tuki erityisen vahva bensiinimarkkina, jonka taustalla oli pääasiassa kysynnän kasvu matalien öljyn hintojen seurauksena.

Lievonen uskoo raakaöljyn matalan hinnan edelleen tukevan Nesteen tuotteiden kysyntää. Neste arvioi suhteellisen hyvien bensiinimarginaalien jatkavan Öljytuotteiden viitejalostusmarginaalin tukemista.

Uusiutuvien tuotteiden viitemarginaalin Neste odottaa pysyvän suunnilleen vuoden 2015 keskimääräisellä tasolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös