Oma talous

Kannustinloukut eivät poistu – työnteko 2400 euron tuloilla ei kannata

Elinkeinoelämän Keskusliiton johtajan mukaan kannustinloukut eivät poistu hallituksen linjaamilla uudistuksilla.

Suomen hallitus ilmoitti tänään purkavansa kannustinloukkuja terävöittämällä työttömyysturvan vastikkeellisuutta. Hallitus aikoo velvoittaa aiempaa voimallisemmin työttömiä ottamaan työtä vastaan ja osallistumaan työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin.

EK:n johtaja Ilkka Oksalan mielestä hallituksen linjauksessa on muutamia hyviä toimia, mutta ongelman suuruuteen nähden toimet ovat täysin riittämättömät:

”Hallituksen onkin ripeästi valmisteltava esityksensä kannustinloukkuongelman ratkaisemiseksi. Siihen tänään julkistetut esitykset eivät riitä”, Oksala toteaa.

Oksalan mielestä työttömyysturvan vastikkeellisuutta tulee terävöittää hallituksen linjausten pohjalta.

”Työttömyysturvassa on kysymys työttömän oikeudesta saada päivärahaa siltä ajalta, kun hän aktiivisesti hakee uutta työtä tai osallistuu työllistymistä edistäviin toimiin, kuten koulutukseen. Työttömän työnhakijan omakin etu on hakea aktiivisesti työtä ja ottaa työtä vastaan sekä osallistua toimenpiteisiin, joilla työn saaminen helpottuu”, sanoo Oksala.

EK:n mukaan tällä hetkellä monessa perheessä yhden vanhemman 2 400 euron kuukausitulot eivät lisää perheen käytettävissä olevia tuloja verrattuna sosiaaliturvan varassa elämiseen.

Tällaiset kannustinloukkuongelmat on poistettava, Oksala vaatii.

Ongelman seurauksena Suomessa avoimien työpaikkojen määrä on kasvussa samaan aikaan kun myös työttömien määrä kasvaa. Työn vastaanottaminen ei valitettavasti ole aina taloudellisessa mielessä kannattavaa.

”Hallituksen tänään esittämien toimien lisäksi tarvitaan monia muita toimia kannustinloukkuongelman poistamiseksi. Niistä tärkeimpiä ovat työn verotuksen keventäminen sekä tulosidonnaisten päivähoitomaksujen, asumistuen ja toimeentulotuen uudistaminen. Työtulojen lisääntymisestä on jäätävä perheelle käteen nykyistä selvästi enemmän”, Oksala toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös