Kumppaniblogit

Rahastojen 15 vuoden tuottoja

Kurkistus sijoitusrahastojen tuottohistoriaan voi parhaassa tapauksessa palvella sijoittajan oppimisprosessia.

On luonnollista, että sijoittajia kiinnostaa seuraavan viikon mahdolliset tapahtumat kuin jo toteutuneet markkinaliikkeet.

Kurkistus historiaan voi parhaassa tapauksessa palvella sijoittajan oppimisprosessia, joten haluan jakaa kuvan Seligsonin rahastojen annualisoidusta tuottohistoriasta.

seligson_15v._28.4.2016.png

Kuvasta näemme, että Eurooppaan sijoittavan indeksirahaston 15 vuoden tuotto on tällä hetkellä vain prosentin verran positiivinen (0,99 %) ja heikompi kuin riskittömän rahamarkkinarahaston tuotto (2,0 %). Toisaalta Suomeen sijoittavan rahaston tuotto on tyydyttävällä noin 6 prosentin tasolla.

Toteutuneita tuottoja voi tulkita monesta eri näkökulmasta (moni iskee silmänsä Venäjä-rahaston huimaan tuottoon), mutta käytän kuvaa muistuttamaan osakemarkkinoiden arvaamattomasta luonteesta. Osakemarkkina ei automaattisesti tarjoa riskillesi hyvää tuottoa, jos et ole tarkkana, mihin sijoitat ja kuinka paljon ostohetkellä maksat.

Tämä 15 vuoden vertailu on vielä suosiollinen, koska lähtötilanteessa vuonna 2001 osakemarkkinoiden tilanne oli huolten ympäröimä, ja hintataso ei ollut korkea.

sel_fi_15_v_28.4.2016.png

Suosiollisesta lähtötilanteesta huolimatta markkinatuotto on ollut heikon ja tyydyttävän välimaastossa. Tämä tosin pätee vain markkinaan yleisesti, sillä osa sijoittajille kaupatuista rahastoista on tarjonnut todella suuria pettymyksiä.

Mennyt meni jo, mutta mitä osakesijoittajan kannattaa tehdä tänään? En lainkaan kadehdi sijoitusneuvojia, sillä tähän kysymykseen on vain harvoin helppoja vastauksia. Itse en näe osakemarkkinan keskiarvoon sijoittamista nykyhinnoin kovin houkuttelevana, joten olen poiminut salkkuuni yksittäisiä yhtiöitä. Lyhyellä aikavälillä hinnoille voi tapahtua mitä tahansa, mutta odotan uusilta (ja vanhoilta) sijoituksilta noin 10 prosentin pitkän aikavälin tuottoa. Osa valinnoista tulee varmasti osoittaumaan pettymyksiksi, mutta osa tuottaa odottamaani paremmin. Tästä syystä en käy kauppaa omistuksillani.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös