Yritysuutiset

Componentan tulos romahti

Componenta-072016

Kuva: Componenta Oyj.

Valukomponenttien ja -ratkaisujen toimittaja Componenta julkisti karut madonluvut toiselta vuosineljännekseltä.

Yhtiön liikevaihto katsauskaudella laski kahdeksan prosenttia edellisvuodesta ja oli 243 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto jäi edellisvuodesta ja oli -1,4 miljoonaa euroa tappiolla, kun se viime vuonna toisella vuosineljänneksellä oli plussalla 11,7 miljoonaa euroa.

Componentan mukaan toisen kvartaalin kannattavuutta heikensivät edellisvuotta alhaisemmat tuotantovolyymit, Turkin palkkainflaatio sekä kireän likviditeetin aiheuttamat tuotantokatkokset.

Toimitusjohtaja Harri Suutari kommentoi katsauskautta

Componentan rautatuotteiden myynti laski alkuvuoden aikana noin 9 % edellisvuodesta johtuen lähinnä kaivos- ja rakennuskoneiden sekä koneenrakennusteollisuuden komponenttien heikosta myynnin kehityksestä päämarkkina-alueillamme. Alumiinituotteiden myynti laski 5 % edellisvuoteen verrattuna. Myynnin lasku johtuu pääasiassa halventuneista raaka-ainehinnoista.

Componentan tilauskanta jäi heinäkuun alussa 19 prosenttia edellisvuotta matalampi.

Componenta ei toistaiseksi anna ennustetta tuloskehityksestä näkymiä kommentoidessaan. Taloudellisen tilanteen ja käynnissä olevan rakennemuutoksen johdosta tulosohjeistuksen antaminen on poikkeuksellisen haastavaa, yhtiö perustelee.

Componenta on aloittanut toimenpiteet ydinliiketoimintaan kuulumattomien liiketoimintojen divestoimiseksi. Iisalmessa sijaitsevan Suomivalimon myynti toteutui kesäkuun lopussa ja aikaisemmin ilmoitettu Pietarsaaressa mäntiä valmistavan Pistons-yksikön myynti etenee suunnittelulla tavalla. Hollannissa tuotannon keskittäminen Weertiin olisi Componentan mukaan toteutuessaan merkittävä askel Hollannin liiketoiminnan kannattavuuden ja tehokkuuden parantamisessa, ja se tukisi myös Componentan tavoitetta nostaa yhtiön kapasiteetin käyttöasteita.

Tähän mennessä tehdyillä toimenpiteillä Componenta tavoittelee noin 5,5 miljoonan euron säästöä vuotuisissa kiinteissä kustannuksissa. Vaikutukset näkyvät osittain jo vuonna 2016 ja täysimääräisinä vuoden 2017 alusta alkaen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös