Raaka-aineet

Osakesäästäjät: Osakkeiden ja kullan välillä voimakas riippuvuus

Osakkeiden ja kullan välinen negatiivisen korrelaatio nousi viime viikolla historiallisen korkealle, kertoo Osakesäästäjien keskusliitto.

Osakesäästäjien mukaan amerikkalaisen S&P 500-indeksin ja kultafutuurien korrelaatio nousi lukemaan -0,63. Osakkeiden ja kullan välillä on siis nyt poikkeuksellisen voimakas negatiivinen riippuvuus – osakkeiden laskuaikoina kullan hinta nousee, ja päinvastoin.

”Markkinadataa tarjoavalta Factsetilta löytyy osakkeiden ja kullan välisen korrelaation kehitys vuodesta 1984, josta alkaen keskimääräinen korrelaatio on ollut -0,06. Positiivinen korrelaatiokerroin 1,0 tarkoittaa, että sijoitusinstrumenttien tuotto liikkuu täsmälleen samaan suuntaan. Vastaavasti negatiivinen kerroin -1,0 tarkoittaa päinvastaista liikettä”, Osakesäästäjien toiminnanjohtaja Henri Huovinen toteaa.

Rahoitusteoriassa yleisen modernin portfolioteorian mukaan salkkuun kannattaa valita sellaisia sijoistusinstrumentteja, jotka korreloivat mahdollisimman vähän keskenään.  Huovisen mukaan näin salkun hajaustushyöty on suurempi.

Kulta on aina ollut sijoittajien turvasatama osakemarkkinoiden epävarmuuden aikana, eli sijoittajat luottavat kullan ja osakkeiden negatiiviseen korrelaatioon. Nyt siis kulta näyttäisi tarjoavan aiempaa paremman suojan osakkeiden kurssiromahdusta vastaan.

Tosin historiallinen korrelaatio ei kerro mitään tulevasta korrelaatiosta.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös