Markkinakommentit

Ovatko osakkeet jo liian kalliita?

OMXH-25-osakeindeksi-082016
Osakkeiden arvostustasot eivät enää anna sijoittajille riittävää turvamarginaalia, arvioi analyysitalo Inderes.

Osakemarkkinoiden viime kuukausien kurssinousu on nostanut kotimaisten pörssiyhtiöiden arvostustasot jo haastavalle tasolle.

Helsingin pörssin OMX 25 -osakeindeksi on ollut vakuuttavassa nousussa keväästä lähtien. Brexit-huolien unohtuminen ja historiallisen alhaalla pysytellyt korkotaso ovat avittaneet kurssinousua.

Myös toisen kvartaalin tuloskausi sujui kotimaisilta pörssiyhtiöiltä odotettua paremmin.

Liikevaihdot kasvoivat toisella kvartaalilla keskimäärin 5,4 prosenttia (mediaani), toteaa Inderesin seniorianalyytikko Juha Kinnunen. Liikevaihtojen kasvu oli odotettua kovempaa, sillä Inderes odotti vain noin neljän prosenti kasvua.

”Kasvu oli siis hieman odotettua vahvempaa, mitä selittänee pääasiassa yhtiöiden toimintaympäristön parantuminen päämarkkina-alueilla Euroopassa ja Suomessa”, Kinnunen toteaa.

Kinnusen mukaan liikevaihtojen piristyminen sekä edelleen jatkuneet tehostamistoimet vetivät myös tulokset selvään kasvuun. ”Kertaeristä oikaistut liiketulokset kasvoivat Q2:lla keskimäärin 8,2 %, mikä ylitti noin 6 %:n tasolla olleet tuloskasvuodotuksemme.”

Vaikka tuloskausi sujui odotettua paremmin, eivät tulosennusteet ole keskimäärin nousseet merkittävästi koko vuoden osalta.

Kinnusen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että osakekurssien viimeaikainen nousu on nostanut myös osakkeiden arvostustasoja, jotka ovat kokonaisuudessaan korkeita.

”Helsingin pörssin mediaani P/B on noin 1,8x ja vuoden 2016 tarkistetuilla ennusteilla laskettu P/E on noin 17x. Molemmat ovat hieman historiallisien keskiarvojen yläpuolella, ja vaativat mielestämme taakseen jatkuvaa tuloskasvua. Keskimääräinen osinkotuotto 3,4 % on kohtuullisella tasolla tarjoten tukea vallitsevassa nollakorkoympäristössä, mutta se ei mielestämme ole riittävä syy ostaa osakkeita nykyisessä epävarmassa tilanteessa”, Kinnunen toteaa.

”Arvostustasot eivät anna tällä hetkellä turvamarginaalia sijoittajille, mikä voi olla hyvin tarpeen globaalin talouden ollessa edelleen herkässä tilassa.”

Kokonaisuudessaan Inderes ei näe Helsingin pörssin arvostuskertoimissa nousuvaraa, joten osakkeiden nousupotentiaali nojaa tulevaisuuden tuloskasvuun.

”Loppuvuodelle ja erityisesti Q4:lle on ladattu korkeat tuloskasvuodotukset, mutta toisaalta Q2:n kehitys oli tässä suhteessa rohkaisevaa. Jos yhtiöt yltävät odotuksiin, on osakkeilla mielestämme mahdollisuudet kohtuullisiin tuottoihin seuraavan kuuden kuukauden aikana”, Kinnunen toteaa.

Inderes haluaa korostaa edelleen osakepoiminnan merkitystä pitkän nousumarkkinan lähestyessä loppuaan. Erot hyvien ja huonojen yhtiöiden välillä jatkavat kasvuaan.

”Näkemyksemme mukaan etenkin pienissä yhtiöissä on edelleen houkuttelevasti hinnoiteltuja kohteita, joilla on hyvät edellytykset jatkaa tuloksen voimakasta kasvattamista haastavasta markkinasta huolimatta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös