Asunnot ja kiinteistöt

Vuokranantajat: Tämä unohtunut julkisesta vuokrakeskustelussa

Vuokrat ovat nousseet Suomessa hurjasti viime vuosina. Suomen Vuokranantajien mukaan jäljet johtavat julkisen sektorin toimiin.

Vuokrat ovat nousseet Suomessa hurjasti viime vuosina. Suomen Vuokranantajien mukaan jäljet johtavat julkisen sektorin toimiin.

Vuokrat ovat olleet viime aikoina kovassa nousussa. Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2016 toisella neljänneksellä 2,7 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosenttia, muualla Suomessa 2,4 prosenttia.

Pitemmällä aikavälillä vuokrien nousu on ylittänyt selvästi yleisen hintatason kehityksen.

vuokrat-kuluttajahinnat-082016

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100

Ovatko vuokrat nousseet liian korkealle?

Suomen Vuokranantajat ry huomauttaa, etteivät kohonneet vuokrat ole valuneet vuokranantajien pussiin.

”Pellervon Taloustutkimus PTT:n vuodesta 2013 lähtien tehty vuokratuottotutkimus osoittaa, että 1990-luvun alusta lähtien bruttovuokratuoton kehitys on ollut melko vakaata. Bruttovuokratuotto on pysynyt vajaassa neljässä prosentissa koko tämän ajan. Viime vuosien matala korkotaso on pitänyt asuntosijoittamisen kannattavana toimintana”, Vuokranantajat toteaa tiedotteessaan.

Vuokrien nousun lisäksi myös kulut ovat nousseet – ja vuokranantajien mukaan kulujen nousu johtuu julkisen sektorin toimista.

”Välillä julkisessa keskustelussa unohtuu, että vuokranantaja maksaa vuokratuotoista myös kaikki kulut. Hoitokulut ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi ja korjauskulut ovat kasvaneet tasaisesti, kuten myös verorasitus”, Koro-Kanerva huomauttaa.

Hoitokulut kasvavat PTT:n ennusteen mukaan 5,5 prosenttia vuosittain seuraavien viiden vuoden aikana. ”Kulujen kasvu on luonnollisesti nostanut myös vuokria. Vuokrien nousu ei ole siis päätynyt vuokranantajien taskuun, kuten bruttovuokratuoton kehitys osoittaa”, lisää Koro-Kanerva.

Arvonnousu on ollut varsinkin pääkaupunkiseudulla huomattavaa, mutta tämä on Vuokranantajien mukaan yksityiselle vuokranantajalle toissijainen asia. Mahdollinen arvonnousu realisoituu vasta myyntitilanteessa ja silloinkin siitä on maksettava verot, Vuokranantajat muistuttaa.

”Suurin osa vuokranantajista ei myy vuokra-asuntoaan. Tärkeimmäksi elementiksi muodostuu säännöllinen kuukausittainen vuokratulo, josta maksetaan kulut, lyhennykset ja korot. Tyhjät kuukaudet ovat yksityiselle vuokranantajalle myrkkyä. Yksikin tyhjä kuukausi saattaa tehdä sijoittamisesta verojen jälkeen tappiollista. Siksi on joissain tapauksissa jouduttu jopa laskemaan vuokria, jottei tyhjiä kuukausia tule”, Koro-Kanerva selventää.

Kommentoi
Ylös
>