Rahastotietoa

Rahastojen kulut laskeneet, mutta yhdistelmärahastojen kehitys ”huolestuttavaa”

Suomessa osakerahastojen kulut ovat laskeneet, mutta kulukehitykseen sisältyy myös huolestuttavia piirteitä.

Rahastojen kulut ovat laskeneet Euroopassa viimeisen kolmen vuoden aikana, osoittaa rahastotutkimukseen keskittyvän Morningstarin tutkimus.

Morningstarin päivitetty tutkimus tehtiin ensi kertaa 2013 julkaisemasta kuluselvityksestä. Keskimääräinen rahasto maksaa tällä hetkellä tasan prosentin kuluina vuodessa, kun vuonna 2013 keskimääräinen juokseva kulu oli 1,09 prosenttia. Luvuissa eivät ole mukana tuottopalkkiot, Morningstar muistuttaa.

Tärkein syy rahastokulujen laskuun löytyy alan sääntelyn muutoksesta.

Suurin syy rahastojen kulujen laskuun on regulaation muutos Britanniassa ja Hollannissa, kertoo Morningstarin rahastoanalyytikko Matias Möttölä. ”Sijoitusneuvonnan palkkiot on näissä maissa erotettu rahastojen palkkioista, kun taas Suomessa rahastopalkkio sisältää edelleen neuvonnan palkkion – halusi tai sai neuvontaa tai ei”, Möttölä toteaa.

Myös Suomessa rahastojen kulut ovat laskeneet – tosin melko vaatimattomasti.

Keskimääräisen Suomeen rekisteröidyn rahaston palkkio pääomapainotetulla keskiarvolla on laskenut vain 1,10 prosentista vuonna 2013 tämän vuoden 1,08 prosenttiin.

Osakerahastoissa muutos on kuitenkin selvä. Morningstarin mukaan laskua on tullut 1,6 prosentin keskimääräisestä palkkiosta nykyiseen 1,49 prosentin palkkioon. Ehkä hieman yllättäen korkorahastoissa ei ole tapahtunut laskua lainkaan.

Huolestuttaa on yhdistelmärahastojen kehitys – yhdistelmärahastot ovat nyt keskimäärin kalliimpia kuin 2013.

Tämä on huolestuttava trendi sikäli, että merkittävä osa suomalaisille myydyistä rahasto-osuuksista on nimenomaan ollut yhdistelmärahastoissa, Möttölä toteaa.

Koko tutkimuksen voi ladata tästä linkistä.

Kommentoi
Ylös
>