Markkinakommentit

Suursijoittaja povaa massiivista kurssiromahdusta

Pessimistisistä talous- ja sijoitusennusteistaan tunnettu sveitsiläinen suursijoittaja Mark Faber ennustaa pörssin romahtavan yli 50 prosenttia.

Amerikkalaiset osakeindeksit ovat lyöneet viime päivinä ja viikkoina uusia ennätyksiä. Helmikuussa S&P 500 -indeksin arvo kävi alle 1900 pisteen. Nyt viimeisin noteeraus oli lähellä 2200 pistettä.

Mark Faber pelottelee kuitenkin massiivisella, yli 50 prosentin pörssiromahduksella.

”Kun se purkautuu, tulemme näkemään S&P 500:n menevän 1100 pisteeseen”, Faber toteaa MarketWatch-sivustolla. Faberin mukaan S&P 500 saattaa aluksi nousta 2300 pisteeseen, ennen kuin romahdus tapahtuu.

Faber on jo aiemmin varoitellut markkinoille syntyneestä jättimäisestä rahoitusmarkkinoiden varallisuuskupla. Tämä kupla saattaa räjähtää milloin tahansa.

Tätä kuplaa ovat olleet luomassa keskuspankit. Nyt Englannin keskuspankkikin on lähtenyt mukaan ennennäkemättömän massiiviseen elvyttävään rahapolitiikkaan. Tiistaina Bank of England ilmoitti laskevansa ohjauskoron 0,25 prosenttiin, mikä on alhaisin taso kolmeen vuosikymmeneen.

Faber on huolissaan myös osakemarkkinoiden korkeista arvostuskertoimista.

P/E-kertoimet eivät ole nyt dramaattisen korkealla, mutta osakekohtaiset tulokset eivät enää kasva. Heikentyvään tuloskasvuun suhteutettuna arvostuskertoimet ovat jo korkealla.

Osakekohtaiset tulokset ovatkin jo kääntyneet laskuun Yhdysvalloissa. Factsetin mukaan S&P 500 -indeksin yhteenlaskettu osakekohtainen tulos on laskenut 3,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Pessimistisijoittajan katastrofipovailuihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. Mark Faber on saanut osakseen kritiikkiä ennustuksistaan – eikä aiheetta. Kriitikot väittävät Faberin olleen systemaattisesti väärässä ennustuksissaan.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös